Dikke gordijnen en droge muren

Leegkerk 6

Als we nu al onze kerken stofferen met dikke gordijnen en we zorgen voor droge muren, dan besparen we het liefst 41% aan warmteverlies! Dat was alvast een mooi advies van English Heritage tijdens International Conference Energieke Restauratie in 2013. Een initiatief van Noorderruimte, het kenniscentrum van de Hanzehogeschool Groningen. En als vervolg kreeg ik op 5 maart jl. het tweede exemplaar Energieke Restauratie overhandigd. (Het eerste ging aan mijn neus voorbij; deze was voor onze directeur Peter Breukink). Wat het magazine behelst, kunt u in onze mediatheekcatalogus lezen.

zolderisolatie in Leegkerk

zolderisolatie in Leegkerk

Ik heb het magazine natuurlijk al even doorgenomen. En zo las ik dat in geval van monumentale kerkgebouwen 57% van de totale onderhoudskosten naar energie gaat. Dat is fors. Voor de plaatselijke commissies is het dan ook een grote uitdaging: de kerk openstellen en exploiteren en daarbij niet ten onder gaan aan energielasten. In het artikel Adaptive energy efficiency in historic buildings is de Der Aa-kerk een mooie casus om na te denken over energiegebruik en effectieve maatregelen om deze terug te brengen. Twee belangrijke conclusies die daarbij getrokken worden zijn: het belang van het type (verwarmings)ketel en het isoleren van de zoldering als effectieve maatregel.
Nu is het plaatsen van de juiste ketel niet zo’n probleem. Isoleren van de zoldering is een ander verhaal. Zo is er het probleem van de bouwfysische situatie: als je bij het isoleren een hoekje overslaat, dan heb je koudeval en krijg je last van condensatie. Tweede probleem is een esthetische. Isolatieplaten zijn niet mooi en ze worden stoffig. Toch is ons streven om bij iedere restauratie te kijken of goede isolatie meegenomen kan worden. Daarom hebben we in Tolbert, Leegkerk en Klein Wetsinge de zoldering wél geïsoleerd. Op een bouwfysische en esthetisch verantwoorde manier.

DSC_0155a

Hierboven ziet u de luchtbrug in de kerk van Klein Wetsinge. En als u goed kijkt ziet u de nieuwe, tweede, houten zoldering. Daaronder de isolatieplaten. (En daaronder dan weer de oude zoldering). Ook de vloer is geïsoleerd. De laatste isolerende maatregel is nog in de maak: dikke, kalkkleurige gordijnen tegen koudeval van de ramen. Want zoals ik eens hoorde: glas in lood is eigenlijk hetzelfde als een gat in muur. Het biedt geen enkele bescherming tegen kou.

vloerisolatie Klein Wetsinge

vloerisolatie Klein Wetsinge

In leegkerk is vanwege het intensieve gebruik behalve zolderisolatie, bewust ook vloerverwarming aangebracht.

Vloerverwarming Leegkerk

Vloerverwarming Leegkerk

Ik noemde al even het advies van English Heritage. Dit is er nog één Begrijp het gebouw, wat is geschikt, wat zijn de gevolgen van iedere ingreep. Hear, hear!

Een Reactie op “Dikke gordijnen en droge muren

  1. Pingback: Nieuw naar oud gebruik | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s