Nieuw leven voor lijkhuisje

IMG_0858

Al zo’n twee jaar ben ik met grote regelmaat in Appingedam te vinden. Naast de begeleiding van de restauratie/verbouwing van de Reitsma kerk en van de voormalige synagoge ben ik er nu ook voor het metaheerhuisje. Het is maar een simpel, klein gebouwtje dat er in 1930 is neergezet als opvolger van het eerste ‘lykenhuisje’ uit 1900. Beide deuren aan de achterkant zijn nog afkomstig van dit eerste huisje. Op het plaatje dat ik hierboven heb neergezet lijkt het heel oneerbiedig gezegd, een beetje op een garagebox. De plaatjes hieronder geven een wat genuanceerder beeld en laten zien dat het wel degelijk om een bijzonder gebouwtje gaat. Dit aanzicht zal straks beduidend beter ogen. Nadat scheuren in het metselwerk en nadat houtwerk van deuren en kozijnen is hersteld. Nadat de dakconstructie is hersteld. En nadat hout en ijzerwerk is geschilderd. Maar veel anders wordt het niet.

20131202_Joodse-Begraafpl-AppDam_19

20131202_Joodse-Begraafpl-AppDam_08

En nog even alle herstelwerkzaamheden op tekening

\datadataUsersChristiaanOBJECTENAppingedam7 Metaarhuisje

Het interieur daarentegen zal een metamorfose ondergaan. In gebruik én in aanzien. Zó ziet het er nu uit. Nog wat lastig om je een voorstelling te maken van de oorspronkelijke functie van dit metaheerhuisje: het ritueel reinigen van de doden en het gereedmaken voor de begrafenis.

IMG_0880

Over twee maanden zal het huisje gereed zijn als informatiepunt. 212Fahrenheit heeft hiervoor een mooi plan gemaakt. Waarbij respect voor het metaheerhuisje centraal staat. De lange wanden zullen worden voorzien van glazen panelen. Niet direct tegen de wand, maar op afstand zodat de originele wanden zichtbaar blijven. Bovendien wordt achter die panelen verlichting geplaatst om het ruimtelijk effect te versterken. Op het glas komen teksten en afbeeldingen. Zodat u straks kunt zien wat de oorspronkelijke functie van het huisje was. Welke rituelen er plaatsvonden. We hopen u te kunnen informeren over de begraafplaats, over de mensen die er liggen. Over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Appingedam.

Twee jaar geleden was ik voor het eerst op deze plek. Ik was er getroffen door de verstilling en heb meer foto’s gemaakt dan van het huisje alleen, laat ze graag even zien.

P1000071  P1000075 P1000076 P1000078

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s