Een opzetstuk uit Oterdum

0002

Een van de zaken die ik van mijn dingen-te-doen-lijstje moet strepen zijn deze brokstukken. Nu liggen ze nog in het atelier van Tico Top, maar ik moet ze daar echt hoognodig ophalen. In een glorieuzere tijd vormden ze samen het opzetstuk van de achttiende-eeuwse herenbank uit de kerk van Oterdum. Met snijwerk van Casper Struiwig waarin de alliantiewapens Rengers (omziende leeuw) en Tjarda van Starkenborgh (omziende adelaar ‘met opgeheven vlucht’, zoals dat heet). Ik heb uit Groninger Cultuurschat even een mooi plaatje hiervan gekaapt, weliswaar die van Loppersum maar het gaat om de indruk

img109

In de kerk van Oterdum zag het er eerst nog zó uit, met herenbank rechts net zichtbaar

Interieur naar het westen, RCE 2015

Interieur naar het westen, RCE 2015

En zó was de situatie vlak voor de afbraak van de kerk in 1972

0003

0001

Het was de bedoeling, voorwaarde voor toestemming van afbraak zelfs, dat voor “de waardevolle inventaris een passende bestemming” gevonden zou worden. Van verschillende andere zaken uit de kerk weten we waar ze beland zijn. Zo is de preekstoel naar Winschoten gegaan. Het Lohman-orgel speelt nu in de hervormde kerk te Heinenoord. En de luidklok hangt in de toren van Oldehove.

kerk Oterdum bestemming_clip_image004

Preekstoel in Winschoten

Preekstoel in Winschoten

Orgel in Heinenoord

Orgel in Heinenoord

Onze oud-bestuurslid Reint Wobbes zag het opzetstuk van de herenbank op een gegeven moment bij een antiquair aan het Zuiderdiep in de stad. Hoe het daar terecht is gekomen en waar de herenbank zelf is gebleven, heb ik nog niet kunnen achterhalen.
Omdat er destijds plannen waren met de kerk van Heveskes, heeft Reint het snijwerk in overleg met bestuur en directie gekocht. En vervolgens alvast naar Tico Top gebracht in de vaste overtuiging dat er wel een potje te vinden zou zijn voor restauratie van de brokstukken. De vage bedoeling was dus om de kerk van Heveskes er mee op te sieren, maar de kans dat dit gebeurt is ondertussen uitermate klein. Vraag is wat te doen met de restanten. Opknappen en naar onze ‘kliekjeskerk’ in Engelbert (psalmbord uit Oterdum, preekstoel uit Heveskes)? Mooi plekje zoeken in onze eigen kantoorkerk met haar vele maagdelijk witte wanden? Ik ben er nog niet uit.

Daarom nog wat nostalgie: Oterdum zoals het was

0005

Hoofdstraat omstreeks 1909

Hoofdstraat omstreeks 1909

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s