HONDERD!

images

Nee, geen kerken. Al gaat het rap. We zijn bij honderd berichten aangeland. Geen feestelijkheden verder, behalve de digitale taart, we houden het bij een vermelding. En een korte evaluatie. Toen we begonnen een blog te schrijven namen we het fenomeen ‘blog’ heel serieus. Hebben ons zelfs laten instrueren: niet meer dan 250 woorden en zéér korte zinnen. Dat hebben we even volgehouden. Totdat we  elkaar bekenden dit geen manier van schrijven te vinden. In 250 woorden kunnen wij geen van allen onze boodschap kwijt. En met die belachelijk korte zinnetjes doen wij het intellect van u als lezer naar onze mening geen eer aan. Sindsdien gaat het een stuk beter.
Nu de vakantie nadert en met het oog op deze honderdste blog bedachten we een status quo. Inderdaad we; dit is een blog in gezamenlijkheid en daarom een selecte verzameling van projecten/klussen. En ook een beetje reclame ….

luchtbrug

luchtbrug

Zo hadden we kort geleden een feestje in Klein Wetsinge. Daar werd het kerkje na een restauratie en ingrijpende verbouwing weer in gebruik genomen. De bedoeling van dit al was om het gebouw beter geschikt te maken voor het bereiken van haar doelstellingen: land, landschap en voedsel bij elkaar brengen, het Reitdiepgebied te beleven. Het lijkt ons dat deze zeker zijn bereikt.
De kerk maakt nu onderdeel uit van Bijzondere Locaties Groningen en wordt geëxploiteerd en beheerd door Nicolaas en Inez Geenen. Klein Wetsinge sluit aan op het provinciale routenetwerk fietsknooppunten. En op wandel/struunroutes. Leuke vakantietip, vooral als de bestrating klaar is!

Feestelijke ingebruikname

Feestelijke ingebruikname

20150630_131531

Eveneens compleet gerestaureerd en verbouwd en onlangs in gebruik genomen is de voormalige synagoge in Appingedam. Het schooltje dat er pal naast staat hebben we verbouwd tot erfgoedlogies en tezamen vormen ze De Vijgenhof. We wilden de geschiedenis en karakter van de voormalige synagoge behouden en uitdragen, en tegelijk geschikt maken voor verhuur. Van verschillende kanten horen wij en Heidi Renkema, beheerder en exploitant van De Vijgenhof, dat er al aardig wat belangstelling is voor het ensemble. Maar ga vooral ook zelf eens kijken!

Appingedam, Synagoge.

Appingedam, Synagoge.

De restauratie van de eeuwenoude Mariakerk in Oosterwijtwerd is nog gaande. Momenteel wordt het interieur weer ingericht; vloer ligt er al op een heel klein stukje na, banken zijn teruggeplaatst. Houtwerk is prachtig opgeknapt. Aan de buitenkant nog wat aardbevingsschade wegwerken. Eind september hopen we de Mariakerk op te leveren. Dat lijkt nog wat spannend te worden, maar de restaurateur en schilder doen niet aan bouwvak en dat scheelt.

IMG_1420

IMG_1412

IMG_1422

20150630_100912

Een andere kerk waar hard gewerkt wordt is de Dionysiuskerk in Uithuizen.Deze kerk is beroemd als kerk die staat te beven (Trouw 2013) en staat bovendien in de rubriek Werk in uitvoering, in het laatste nummer van Groninger Kerken (juli 2015).

foto: Jelte Oosterhuis

foto: Jelte Oosterhuis

voor restauratie, foto Jelte Oosterhuis

voor restauratie, foto Jelte Oosterhuis

na restauratie

na restauratie

Een van de zaken die aangepakt worden is herstel van de aardbevingsschade. Vader en zoon Boonstra hebben de klus van structureel injecteren met een elastische mortel bijna geklaard. Restauratieschilders Bouwhuis en Journée zijn doende met de gewelfschilderingen. Hier lopen de scheuren dwars doorheen. De losliggende deeltjes worden nu gefixeerd met een minerale injectiemortel, heel voorzichtig met de hand. Lastig en tijdrovend werkje, temeer omdat de restauratoren tegelijkertijd de dingen die zij tegenkomen willen documenteren. Bijvoorbeeld de dertiende-eeuwse baksteen imitatie die in het schip vanonder de kalklaag tevoorschijn kwam.

Twee laatste klussen in progress: de speeltrommel in Middelstum, voor het grootste deel geklaard maar dus nog niet helemaal

20150707_145844

En het orgel uit Nieuw Beerta; staat in Duitsland alwaar het gerestaureerd wordt door Orgelmakerij Van der Putten. In september wordt het zoals het nu lijkt, weer in gebruik genomen. Tico Top heeft zich ondertussen over het houtsnijwerk ontfermd.

foto: Tico Top

foto: Tico Top

Twee kerkhoven zijn opgeknapt: Wirdum alwaar twee zieke bomen zijn gekapt en de paaltjes rond het kerkhof ingekort en rechtgezet zijn en het er nu zo uit ziet:

20150707_160232

En Toornwerd: van Albert Erik de Winter kregen we vorige week een paar mooie plaatjes van voor en na herstel:

voor restauratie

voor restauratie

na restauratie

na restauratie

voor restauratie

voor restauratie

na restauratie

na restauratie

Een mooi kerkhof in een bijzondere omgeving maakt het bekijken waard! En dat is dan tevens onze laatste vakantietip!

20150630_095930

3 Reacties op “HONDERD!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s