En dan nu: Eben Haezer!

01 20131030_Molukse-Kerk-Appingedam_02

Eergisteren was de aanbesteding voor alweer een volgende groot project: de Molukse kerk in Appingedam. De restauratie hiervan is enigszins vergelijkbaar met die van de Mariakerk in Oosterwijtwerd. Niet vanwege de kerk zelf, groter verschil kan er haast niet zijn, maar ook in Appingedam zal gelden: behoud van oud materiaal gaat voor vernieuwen. Ondanks dat gaan we een aantal zaken veranderen: zo komt er een dunne isolatielaag op het dak, en dubbele beglazing in plaats van enkele. Maar dit, u zal het direct beamen, is alleen maar ter verhoging van het comfort en verlaging van stookkosten. Het zal het aanzien van het gebouw nauwelijks veranderen. Wat wel zichtbaar verandert is een aantal buitendeuren, deze worden gereconstrueerd naar de oorspronkelijke uit 1960.

situatie met oorspronkelijke toegangsdeuren en luidklok op oorspronkelijke plaats

situatie met oorspronkelijke toegangsdeuren en luidklok op oorspronkelijke plaats

nog zo'n oorspronkelijke toegangsdeur

nog zo’n oorspronkelijke toegangsdeur

IMG_5134

Verder hadden we bedacht ook het luidklokje terug te plaatsen naar de oorspronkelijke plek, maar bij nader inzicht laten we deze toch maar lekker beschut hangen onder het afdakje. Afgezien van deze zaken zal het een puur doelmatige restauratie worden. Maar wel een waar de kerk erg van zal opknappen want zo’n beetje alles wordt aangepakt. Zo even uit mijn blote hoofd: riolering, anker en ijzerwerk, metsel en voegwerk, lood en zinkwerk, timmerwerk, kozijnen, ramen en deuren, hang en sluitwerk, stuc en schilderwerk, sanitair, betegeling, verwarmingsinstallatie, verlichtingsinstallatie, en niet te vergeten meubilair en vloerbedekking.

IMG_2818

IMG_2806

We hebben een herbestemmingsplan opgesteld waarmee het gebouw voor een breed publiek toegankelijk gemaakt zal worden. De kerk heeft behalve haar kerkelijke functie, ook al een nevenfunctie van wijkgebouw en deze zal versterkt worden. Maar er komen ook nieuwe functies bij. Zo zal het gebouw als bezoekerscentrum de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Appingedam en breder, die in Nederland gaan vertellen. Ik denk dat de bijzondere geschiedenis van het gebouw, als eerste Molukse kerk van Nederland, bij de eerste Molukse wijk van Nederland, het hiervoor bij uitstek geschikt maakt. Hoe een en ander vorm gaat krijgen staat nog niet definitief vast maar ik kan me iets voorstellen van een presentatieopstelling in het gebouw zelf, wandelroutes langs het gebouw, een website; dergelijke zaken.

Zo ziet het Interieur er nu nog uit

Zo ziet het Interieur er nu nog uit

Nog meer interieur zoals het nu is

Een ander voorbeeld van interieur zoals het nu is.

Nog een nieuwe functie: die van ontmoetingsgebouw. Alhoewel nieuw…  als kerk en wijkgebouw is het natuurlijk al een plek van ontmoeting, we willen deze functie echter graag uitbreiden en er nog meer culturele activiteiten laten plaatsvinden. Optredens tijdens het festival Terug naar het Begin bijvoorbeeld, ruimte bieden voor diverse koren en groepen. Al deze activiteiten moeten er voor zorgen dat een breed publiek kennis kan maken met dit jonge cultureel erfgoed en de bijzondere, bewogen geschiedenis van de Molukse gemeenschap.

Reproductie van de foto van de officiële opening / Foto: Omke Oudeman

Reproductie van de foto van de officiële opening / Foto: Omke Oudeman

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s