De kleinste scheur begroot ons altijd weer.

20150902_133123

In Krewerd zijn we 2 weken geleden begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor aardbevingsschadeherstel. Zo staat het orgel nu stofvrij verpakt, de luiken uit voorzorg gedemonteerd. En ook de banken en delen van de vloer zijn afgedekt met plastic. In dit geval niet tegen stof, maar als bescherming tegen vallend materieel. En uiteraard staan steiger en gereedschappen klaar. Zaken die verzorgd zijn door aannemer Boonstra.

20150902_133214

20150902_133423

Maar laat ik bij het begin beginnen. De aanzet voor het herstel begint al veel eerder. Het is de restauratiearchitect, in dit geval O.V.T. Architecten, die in opdracht van de NAM een opname maakt van de bevingsschade en daarbij zorgvuldig in kaart brengt wat, en waar deze schade is. Dit is een zorgvuldig proces die veel tijd in beslag neemt.

Krewerd def1

Krewerd def2

Daarna komt de aannemer van zojuist in beeld voor de zaken die ik zoeven al noemde, en uiteraard nog meer waaronder een belangrijk onderdeel waaraan je niet zo snel zou denken: de grote schoonmaak na gedane arbeid.
Terug naar de opname van de restauratiearchitect. Dit, samen met het injecteren van scheuren met een minerale mortel, zorgt voor een duurzaam herstel. Als je het zo leest lijkt het allemaal vanzelfsprekend en redelijk simpel. Maar vergis je niet, het herstellen van een scheur is geen sinecure. Zo’n scheur dient eerst zorgvuldig schoongespoeld te worden, vergelijk het met een wond; deze moet allereerst goed schoongemaakt worden anders gaat het etteren. Dus: eerst schoonspoelen als basis voor een gezond en vitaal herstel. Dan de binnenkant van de scheur constructief injecteren met een minerale mortel.

20150429_150009

IMG_7812

Om de binnenkant te kunnen bereiken worden in het patroon van de scheur verschillende gaten geboord , waarna het liefst van bovenaf (denk aan de zwaartekracht), de minerale mortel wordt geïnjecteerd. De foto hierboven is overigens niet in Krewerd genomen maar in Pieterburen, waar de schade ondertussen hersteld is. 20150910_114931

De foto van stucadoor Daniel Oudman heb ik zoals u waarschijnlijk ook zult herkennen, wel weer in Krewerd genomen.
Als laatste komt de restauratie van de schilderingen. Bouwhuis en Journée zullen de restauratie gaan uitvoeren. Ze hebben dit eerder in Garmerwolde gedaan en onlangs nog in Uithuizen. Het resultaat in Uithuizen heb ik even voor u opgezocht. Ook deze kerk heeft het proces dat ik beschreven heb ondergaan en ziet er weer als vanouds uit. Alhoewel; kleine kanttekening hierbij. Het is natuurlijk uiterst jammer dat er gerestaureerd moet worden want daarmee, met iedere restauratie, gaat weer een stukje authenticiteit verloren. Maar het is niet anders. Niets doen is in dit geval stomweg geen optie.

20150902_151153

20150902_151227

In Krewerd dus momenteel volop herstelwerkzaamheden. De zoveelste kerk in de rij van bevingsschade. Eenum, Garmerwolde, Westeremden, Middelstum, Klein Wetsinge, Oosterwijtwerd, Pieterburen en Uithuizen (ik noem maar een paar) gingen Krewerd al voor, hetgeen vergelijkbare plaatjes heeft opgeleverd. Onderstaand Pieterburen en Uithuizen

Pieterburen

Pieterburen

Uithuizen

Uithuizen

20150429_144538

2 Reacties op “De kleinste scheur begroot ons altijd weer.

  1. Beste lezer,
    Wordt de blog van het herstel van de Mariakerk in Krewerd binnenkort geactualiseerd? Dan kan ik via mijn facebook pagina aankondigen dat de kerk weer open is gesteld met informatie over de herstel werkzaamheden. Hoor graag van u,
    Met vriendelijke groet, Thea Stuyling de Lange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s