Zoek de verschillen

IMG_1643

In het Dagblad van het Noorden van 25 september geeft Herman Sandman een groot compliment: … maar het interieur ziet er precies zo uit als voor de gister afgeronde restauratie. Missie geslaagd, zou ik zo zeggen! Ik heb er meerdere blogs aan gewijd; aan dit mooie, doorleefde kerkje in Oosterwijtwerd. Die gingen over het ‘verval’ of eigenlijk noem ik het liever historische gelaagdheid. En ze gingen over de lastige aspecten van de restauratie. Want zie maar eens zaken voor een aantal decennia te behouden zonder dat dit zichtbaar is. Is dan helemaal niets vernieuwd? Jazeker, toch wel. Voetverwarming bij de banken bijvoorbeeld. Nieuwe lampen. Een nieuw keukentje. Maar het zijn geen opvallende zaken. Sterker nog; ik vraag me af of u de nieuwe lampen herkent!
Een grote pluim dus voor degenen die de restauratie hebben uitgevoerd! Ik noem ze graag nog een keer:
De mensen van bouwmaatschappij Vuurboom die de vloerplanken zodanig hebben gerestaureerd dat ze er als vanouds uitzien, en er weer tientallen jaren veilig op gelopen kan worden.

IMG_0618

Richard Meulenbeek en Jan Hendrik Polhuijs van den Ouweland die de vele houtrestauraties op zich hebben genomen. Zoals dit detail van de preekstoel. IMG_1630

En heel recentelijk nog de nieuwe omlijsting voor de replica rouwbord voor moeder Josina Maria Ripperda. Hier ziet u een viertal doodshoofden in de maak: twee voor de replica, twee voor het originele, overschilderde bord voor dochter Sophia Ripperda.

IMG_1664
Engelhard Velthuis -u ziet hem bebaard op de foto helemaal bovenaan- heeft de restauratie van stuc-, schilder- en imitatiewerk verricht. Even een leuk weetje: karnemelk! Engelhard gebruikte dit als bindmiddel voor het imitatieschilderwerk. Vele proefjes met pigmenten en hoeveelheden karnemelk voor de juiste binding, kleur en matheid gingen aan de uiteindelijke restauratie vooraf!
Op dezelfde foto ziet u overigens orgelmakers  Ingrid Noack en Winold van der Putten die het veilig inpakken van het orgel hebben verzorgd.

Er zijn verschillende vondsten gedaan tijdens de restauratie. Nog meer resten van de oude plavuizenvloer bijvoorbeeld. Of de teksten achter de preekstoel. Nieuw zijn de restanten van een geschilderde loper. Deze werd onder de verwarming gevonden, maar liep door de hele kerk: Twee strepen met halve maantjes (vooral bovenaan zichtbaar) en daar binnenin stof imitatie.

IMG_1636

Verrassing onder de bankblokken: nog meer plavuizen

Verrassing onder de bankblokken: nog meer plavuizen

Nu kan ik natuurlijk nog een leuk beeldoverzicht geven van hoe de zaak volledig ontmanteld werd en vervolgens weer opgebouwd. Maar misschien te veel herhaling? Ach, weet u; ik doe er een paar die u volgens mij nog niet eerder hebt gezien. Maar om te beginnen: een gouwe ouwe. Vergelijk het met de foto helemaal bovenaan, en zoek de verschillen. En als u het vanaf een foto lastig vindt te zoeken; zondag 4 oktober is er open huis in de Mariakerk!

IMG_5430

IMG_1130

IMG_1359

IMG_1126

IMG_1420

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s