Zo’n overdracht vindt niet zo maar plaats.

Kerk te Baflo Foto: Duncan Wijting

Kerk te Baflo Foto: Duncan Wijting

Vrijdag wordt de Laurentiuskerk van Baflo aan ons overgedragen. Dat is dan nummer 83 in de rij van kerken. De handeling van feitelijke overdracht -het zetten van de handtekening- is, met excuus aan onze onvolprezen voorzitter, zeer bescheiden in vergelijking met alle werk dat er aan vooraf gaat. Omdat de Laurentiuskerk de laatste kerk is die dit jaar aan ons wordt overgedragen, lijkt het mij een passend moment zo’n proces voor u uit de doeken te doen. Met allereerst een essentieel gegeven: wij nemen zelf nimmer het initiatief tot overname, dit initiatief ligt altijd bij de ander. Was het vroeger vooral door fuserende kerkelijke gemeenten dat kerken overbodig werden, tegenwoordig is het zeker ook de complexiteit van monumentaal kerkbeheer waardoor kerkeigenaren overgaan tot het afstoten van hun kerkgebouw. Want er komt tegenwoordig heel veel op het bordje van de doorsnee vrijwilliger die bij de kerk betrokken is: verzekeringen, belastingen, fondswerving, brandveiligheidseisen… om nog maar te zwijgen van aardbevingsschade. Vaak is dit laatste de bekende druppel.
De kerkrentmeesters van Baflo deden de voorzet in augustus 2012; via de mail kregen wij de opdracht om een overnamenotitie op te stellen voor kerk en kerkhof.

Onze voorzitter Pim de Bruijne zet voor het eerst de handtekening, in Middelstum

Onze voorzitter Pim de Bruijne zet voor het eerst zijn handtekening, in Middelstum

In november 2013 hebben wij de overnamenotitie aangeboden, en op 10 maart 2015 heeft de kerkelijke gemeente, na het fiat tijdens de ledenvergadering, en na goedkeuring van het RCBB, beslist de kerk in eigendom over te dragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Uiteraard is ons eigen bestuur dan ook al akkoord gegaan. Als u naar de verschillende data kijkt dan ziet u een redelijke tijdsspanne. Deze kan worden ingevuld door heel veel werk. Zo’n overname notitie bijvoorbeeld. Een kleine opsomming van wat dit allemaal inhoudt. Allereerst: gaat het om een rijksmonument? Want alleen dan gaan we verder met onderzoek: naar kadastrale gegevens; welke bescherming genieten kerk en omgeving (archeologisch beschermde ondergrond bijvoorbeeld); gaat het om een beschermd stads- of dorpsgezicht; bouwtechnische onderzoek naar gebouw en terrein; de cultuurhistorische waarde; erfdienstbaarheid; mate van onderhoud van kerk, toren, kerkhof en daarbij een globale begroting van eenmalige werkzaamheden en een globale meerjarenonderhoudsplanning. Dit laatste is ook bepalend voor de ‘bruidsschat’ die wordt meegegeven met de kerk.
Er is meer hoor, maar ik kan me voorstellen dat u nu wel een indruk hebt van zo’n overnamenotitie.

bouwtechnische opname in Uithuizen

bouwtechnische opname in Uithuizen

en in Baflo

en in Baflo

Terug naar het afgelopen voorjaar. Na het besluit om de kerk in eigendom over te dragen aan ons, is het aan de kerkelijke gemeente om de notaris in te schakelen voor de notariële akte. Deze dient uiteraard zorgvuldig opgesteld te worden; onroerende en roerende zaken goed in kaart gebracht. De akte wordt vervolgens altijd in de kerk gepasseerd, waar wij het symbolische bedrag van welgeteld 1 euro betalen. Het is deze formaliteit die welbekend is, vaak aandacht krijgt van de regionale pers, soms een waar feestje is, soms ook helemaal niet. Maar altijd is het een gedenkwaardige bijeenkomst.

Een euro in Bierum

Een euro en

vervolgens een sleutel in Bierum

vervolgens een sleutel in Bierum

In een aantal gevallen huurt de kerkelijke gemeente vervolgens de kerk van ons, maar het merendeel van onze kerken wordt beheerd door de Plaatselijke Commissies die praktisch handen en voeten geven aan de activiteiten in en rond de kerk.

Overigens was onze aller, allereerste verwerving de ‘in zeer slechte staat verkerende romaanse toren van de hervormde kerk in Zuidwolde’. Bruidsschat: 6000 gulden. De kerk van Obergum, ook al zo onderkomen, volgde snel, na onderhandelingen die in het voorjaar van 1969 begonnen en ‘die langdurig en moeilijk geweest zijn’.

erbarmelijke staat van de toren, Zuidwolde

erbarmelijke staat van de toren, Zuidwolde

Obergum vlak voor overname

Obergum vlak voor overname

en na overname: bestuur e.a. tijdens rondleiding restauratie

en na overname: bestuur e.a. tijdens rondleiding restauratie

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s