Op pad met illuster gezelschap

't Zandt

Zo’n twee weken geleden was ik samen met collega Miriam en onze zeer gewaardeerde kerkhovencommissie op pad: de jaarlijkse kerkhovenschouw. En omdat Miriam de verantwoordelijke is voor grafuitgifte, sowieso aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met de kerkhoven, bovendien alle mooie plaatjes geschoten heeft, volgt nu háár verslag! Ik wil nog wel even de genoeglijke aftrap vermelden; die vond plaats in de besteigerde Pancratiuskerk van Godlinze alwaar we allerhartelijkst ontvangen werden met koffie en koek.

Koffie drinken Godlinze (start Kerkhovenschouw)

Godlinze combi

Onze kerkhovencommissie vormt een gemêleerd gezelschap en dat is gunstig. Want, is er iets met de conditie van bomen of struiken dan hebben we daar onze bomenmannen voor.  Willen we weten of we er überhaupt iets met de betreffende boom mógen doen (want staat deze eigenlijk wel op onze grond) dan gaan we te rade bij onze kadasterman. Iets met poëzie? Ja hoor, present!  In kaart brengen van grafzerken? U raadt het al. Wat ik met dit alles wil zeggen is dat we onze kerkhovencommissie koesteren. Ook tijdens de afgelopen schouw bleek weer eens de expertise en het nut van de commissie. Zo is er op het kerkhof van ’t Zandt een geval van essentaksterfte. De boom in kwestie, een Treures, is een typische kerkhofboom en deze willen we graag behouden. Advies van de commissie is in dit geval van levensbelang

Treures met essentaksterfte

Kerkhof Leermens

Het gaat uiteraard niet altijd om leven of dood. In Godlinze keken we naar de gracht die geschoond moet worden, en hadden we het over het onderhoud van een aantal bomen en over een bruggetje dat soms spekglad kan worden. Of in Spijk: hier belemmeren bomen het ‘recht op wind’ waar de molenaar mee te maken heeft. Nu heb je daar bomen binnen en buiten de ring om het kerkhof, en welke zijn van ons? Alvorens we ons hoofd gaan buigen over dit specifieke recht wachten we graag op het advies van onze kadasterman.

Kerkhof Godlinze

Kerkhof Godlinze

Nieuw voor ons is het kerkhof met strooiveld in Zeerijp. Een tendens die je overal ziet is het plaatsen van monumentjes op plekken waar verstrooid is. Hoe je hiermee om moet/wilt gaan is ook typisch een onderwerp voor de kerkhovencommissie. Evenals kerkhoven waar nog begraven mag worden: wíe mag er begraven worden? Voor ons geldt: of je hebt er gewoond, of je woont er nu.
Of de wens om kerkhoven die nu gesloten zijn, weer geopend te hebben. Veel zaken dus waar de kerkhovencommissie zich over buigt.

Gracht moet geschoond in Godlinze

Gracht moet geschoond in Godlinze

Net als in de gewone wereld, is er ook binnen de commissie wel eens sprake van verschillende invalshoeken. In Niehove bijvoorbeeld: de terugkeer van het ooievaarsnest. Het is uiteraard leuk om ooievaars terug te zien keren op het dak, de consequenties van hun poep is echter nog niet te overzien. Of het vergraste schelpenpaadje in Oosterwijtwerd: de een juicht dit natuurlijke verloop toe, de ander vindt het zonde van het schelpenpaadje. Nog een: bemoste grafzerken. Prachtig beeld van vergankelijkheid en vooral houden zo! voor de een; snel ontmossen want zo zie je de grafteksten niet meer, zegt de ander. Maar hoe de meningen ook mogen zijn, we komen er altijd uit.

Ooievaarsnest op dak Niehove

Ooievaarsnest op dak Niehove (uit ons fotoarchief)

Kerkhof Oosterwijtwerd

Kerkhof Oosterwijtwerd

We zijn niet alleen buiten gebleven, de kerken zijn van binnen immers ook zo mooi

Oosterwijtwerd

Oosterwijtwerd

Godlinze

Godlinze

Zeerijp

Zeerijp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s