Geschiedenis van Thesinge herleeft

Gebedenboek Thesinge, 1520 - 1530

Gebedenboek
Thesinge, 1520 – 1530

Volgend voorjaar is het zo ver. Dan staat er op het kerkhof van de kloosterkerk in Thesinge, ietwat verscholen tegen de haag, een spiksplinternieuw schuurtje. Een heel mooi schuurtje ook; eentje geheel opgetrokken uit red cedar. Hout dat uiteindelijk vergrijst. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de Monumentencommissie én aan de landschapsmensen: een natuurlijk ogend schuurtje, niet te groot, dat opgaat in de directe omgeving van de kerk.
En met de realisering van dit schuurtje wordt een gezamenlijke wens van de Plaatselijke Commissie en de Historische Commissie in Thesinge, namelijk de geschiedenis van hun dorp tonen in het baarhuisje, ingelost. Een klein beetje dan, want zo groot is dit huisje niet.

foto: Pluc Plaatsman

Baarhuisje foto: Pluc Plaatsman

Als de tuingereedschappen overgebracht zijn naar het nieuwe schuurtje kan ingericht worden. Het scenario hiervoor ligt al geruime tijd klaar. Twee onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Thesinge zullen worden vormgegeven in het baarhuisje.
Waarschijnlijk weet u wel dat de kloosterkerk heel oneerbiedig gezegd, een schamel overblijfsel is van de oorspronkelijke enorme kruiskerk die ooit onderdeel uitmaakte van het Benedictijner klooster Germania. Dit klooster, gesticht in de dertiende eeuw, was uitermate belangrijk voor Thesinge.  Sterker nog; zonder Germania was er waarschijnlijk ook geen Thesinge geweest.  Het bijzondere van dit klooster was het schrijfatelier, het scriptorium. Het heeft prachtige middeleeuwse handschriften voortgebracht. Bovenin heb ik al een van de afbeeldingen gezet die Pluc Plaatsman van de pl. en historische cie Thesinge, mij op verzoek stuurde, hieronder nog zo’n mooie

Gebeden- en Getijdenboek Thesinge, 1529

Gebeden- en Getijdenboek
Thesinge, 1529

Uiteraard komen de handschriften niet in het lijkhuisje; die zijn te vinden in het archief van de UB te Groningen. Maar wel komt er een informatiepaneel over het scriptorium: over het versieren, de getijdenboeken, en over de benedictijnernon Stine Dutmers van wie we zeker weten dat zij in het scriptorium werkte. Met postume dank aan prof. dr. Jos Hermans voor zijn uitgebreide onderzoek naar de handschriften.

een van de fragmenten

een van de sarcofaagdeksels

artists impression van de presentatie

en een ‘artists impression’ van de presentatie in het lijkhuisje

Het andere onderwerp gaat over grote fragmenten van 12e eeuwse sarcofaagdeksels die tijdens opgravingen in 1964 bij een boerderij aan het Geweide (nu meer bekend als ‘in het Klunder’) naar boven kwamen. Bij deze opgraving werd een deel van een middeleeuws kerkhof, en overblijfselen van een eenvoudig zaalkerkje blootgelegd. De dekselfragmenten liggen nu nog in het Groninger Museum, maar krijgen dus binnenkort een plek in het baarhuisje. Op het tweede informatiepaneel is dan ook meer te lezen over deze zogenaamde Thesinger Sarcofagen: over de opgravingen, de motieven en symboliek op de deksels.

Het blijft overigens niet alleen bij de presentatie in het baarhuisje. Wie wil kan ook nog gaan wandelen over het Klunder naar de plaats waar bij de opgravingen destijds de sarcofaagdeksels gevonden zijn. Of dichter bij huis: een wandeling door Thesinge. Deze wandeling bestaat al, Nering in Thesinge, maar de commissies willen het uitbreiden met een beschrijving van de markeringen in de straat rond de kerk (donkerrode stenen die de grootte van de oorspronkelijke kruiskerk aangeven, en van markante vondsten), en met een beschrijving van het oorspronkelijke kloosterterrein.

Ik ga volgend voorjaar beslist kijken!

4

Baarhuisje  foto: Pluc Plaatsman

Een Reactie op “Geschiedenis van Thesinge herleeft

  1. Pingback: Was getekend: S.D. | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s