Een ontwerp voor vernieuwing en behoud

Regulateurshuis

20130826_124010

Het is misschien wel per ongeluk blijven staan. Net zoals de Watertoren en de dubbele loods. En nu is het ondenkbaar dat dit Regulateurshuis, samen met de loods het enige overgebleven restant van de voormalige gasfabriek, het veld zou moeten ruimen. Sterker nog, deze monumenten zijn net als de Laatste Pijp beeldbepalende elementen geworden binnen het Ebbingekwartier.

Ebbingekwartier

Het Groninger Monumentenfonds (GMF), sinds 2005 eigenaar van het Regulateurshuis, had ons al eerder ingehuurd voor de restauratie en verbouwing van de watertoren en dubbele loods, en nu opnieuw voor dit chaletachtige gebouw van de Groninger architect K.H. Holthuis. Eigenlijk een wat opmerkelijk ontwerp als je bedenkt dat de oorspronkelijke functie van het huisje het regelen van de gasdruk in het leidingennet was. Overigens was er in de laatste jaren van de gasfabriek al geen sprake meer van gasdrukgeregel, maar was het de portiersloge geworden.
En nu gaat het Regulateurshuis herbestemd worden tot een Grand Café of brasserie-achtig iets. Koffie, biertje, broodje; in ieder geval een gezellige en aantrekkelijke plek op een locatie die overigens volop in beweging is!  Bovenaan heb ik al een artist’s impression gezet van wat het plan is, met een opvallend ontwerp van Johannes Moehrlein/MAD Architekten. Beetje noodgedwongen, dat wel; het oorspronkelijke ontwerp ging over de rooilijn en dus moest het model iets worden aangepast. Hetgeen resulteerde in een opvallende knik, hieronder goed te zien.

Regulateurshuis 005

Regulateurshuis 001

Regulateurshuis 002

Momenteel is er van het ontwerp van buitenaf weinig te zien; het is compleet verpakt in een plastic tent. Daaronder worden bijzondere steenstrips van composiet, samengedrukte stukjes marmer en glas, tegen de buitenkant gezet.

IMG_0240

IMG_0245

IMG_0247

Uiteraard is dit project van een geheel andere orde dan waar ik doorgaans mee bezig ben, maar grote gemene deler is het herbestemmen van een monumentaal gebouw op een manier die het verleden respecteert en benut, maar niet uitbuit. Ik bedoel hiermee dat je een dergelijk monumentaal gebouw niet als gestold erfgoed onder een glazen stolp zet. Wat wij willen is het handhaven van een monument en het handhaven van de omgeving van dat monument. Of dat nu het dorp is waarin een monumentale kerk staat, of in dit geval een stadswijk. En daarbij speelt voor mij in ieder geval, de onderzoeken en het gedachtegoed van Paul Meurs een belangrijke rol. Deze zijn weergegeven in zijn boek De moderne historische stad. Ontwerpen voor vernieuwing en behoud, 1883-1940.  Heel bondig gezegd gaat het over de wijze waarop de oude steden vanaf het eind van de 19e eeuw transformeerden in eigentijdse centra en de plaats die daarbij voor het historische erfgoed werd ingeruimd. Het boek is dan ook gericht op de ideeën, concepten en intenties van architecten en stedenbouwkundigen met betrekking tot monumenten en historische stadsdelen. Toonaangevende architecten als Lúcio Costa, Oscar Niemeyer en Carlo Scarpa hebben op geheel eigen wijze invulling gegeven aan de verwevenheid van oud en nieuw in een stad. U snapt, dit sluit geheel aan bij waar wij nu mee bezig zijn. Of iets eerbiediger gezegd; ik laat mij graag inspireren door deze grootheden binnen de moderne architectuur.

Ontwerp van Carlo Scarpa (Venetie)

Ontwerp van Carlo Scarpa (Querini Stampalia brug, Venetie)

Dezelfde brug: ziet u hoe mooi en vlekkeloos dit nieuwe ontwerp in de historische omgeving past?

Dezelfde brug: ziet u hoe mooi en vlekkeloos dit nieuwe ontwerp in de historische omgeving past?

Drie keer is scheepsrecht: ook dit is van Scarpa. Ik vind zijn ontwerpen prachtig!

Drie keer is scheepsrecht: ook dit is van Scarpa. Ik vind zijn ontwerpen prachtig!

Catedral de Brasilia, ontwerp van Niemeyer, gebaseerd op de oorspronkelijke woonvorm van de Indianen

Catedral de Brasilia, ontwerp van Niemeyer, gebaseerd op de oorspronkelijke woonvorm van de Indianen

 

 

Een Reactie op “Een ontwerp voor vernieuwing en behoud

  1. Pingback: Een ontwerp voor vernieuwing en behoud | Humeanist·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s