De kerstboom en de Molukse kerk

Kerst in de Molukse Kerk1

Het was kerst 1960. In de Molukse kerk van het Groningse stadje Appingedam stond naast de preekstoel een mooie kerstboom. De kerstboom stond daar een beetje onwennig, snapte niet helemaal waarom er allemaal ballen en slierten aan zijn takken gehangen waren. Maar hij voelde zich ook heel bijzonder. Er hing zo’n mooie, feestelijke sfeer in de kerk. Hij was dan wel een onervaren kerstboompje maar hij voelde dat dit niet zomaar een kerstviering was, dat de mensen extra blij waren. Wat hij niet wist was dat er voor de aller, allereerste keer kerst gevierd werd in de kerk. Dat deze kerk gloednieuw was en heel speciaal: de eerste Molukse kerk in Nederland. Eindelijk had de Molukse gemeenschap in Appingedam haar tijdelijke verblijf voor een permanent verblijf mogen inwisselen en had ze hier haar eigen woonstee. Het bouwen van een weliswaar simpel barakvormig, maar onmiskenbaar kerkje was er de bekroning van.

mhm01_f952771_w-1960-1965-www-geheugenvannederland-nl

Toen de kerstdagen achter de rug waren en ook het nieuwe jaar ingeluid was wilden de Molukse kerkgangers hun kerstboompje niet zomaar wegdoen. Zo’n allereerste boompje en allereerste kerk hoorden eigenlijk een beetje bij elkaar, zo vonden ze. Daarom plantten ze het boompje in de grond vlak bij de kerk. Het boompje vond het fijn om weer in de grond te staan. Dat voelde toch eigenlijk wel het beste. Lekker met de takken vrij in de wind. En hij had ook de vogels gemist, de zon en de regen.

rechts de kerstboom

rechts de kerstboom

IMG_1862

Ja, het kerstboompje voelde zich goed en groeide verder en verder, ver voorbij het dak van de Molukse kerk. Van lief klein kerstboompje werd hij allengs de grote vriend van de kerk, en van de kerkgangers. Zij vonden dat hun kerk en boom onlosmakelijk met elkaar verbonden waren geworden. Samen hadden ze historie geschreven, samen waren ze verder gegroeid al was dat voor de kerk natuurlijk in overdrachtelijke zin. Zo waren er ruim 50 jaren voorbij gegaan.

foto: Omke Oudeman

foto: Omke Oudeman

De grote boom keek met enige zorg naar zijn kleine vriend de Molukse kerk. Die zag er in tegenstelling tot hemzelf, niet meer zo sterk en gezond uit. Ook de kerkgangers waren bezorgd en wisten dat er iets gebeuren moest anders zou het voortbestaan van hun kerk in het geding zijn. Zij deelden hun zorgen daarom met de Stichting Oude Groninger Kerken, wetende dat die zich niet alleen maar ontfermde over stokoude kerkgebouwen. De stichting pakte het voortvarend op en zorgde ervoor dat het kerkje de status kreeg van beschermd Rijksmonument. De grote boom haalde opgelucht adem; zijn kleine vriend was gered!

Het gevaar bleek echter niet voorbij. Nu het kerkje mooi gerestaureerd zou worden vond de gemeente Appingedam dat er eigenlijk een mooie tuin omheen zou moeten komen. Een soort van park, zo dachten ze. En ze keken eens heel kritisch naar alle bomen, struiken en andere planten die er stonden. Ook naar de boom die ooit het allereerste kerstboompje van de kerk was. Dit baarde zorgen bij de Molukse gemeenschap; het zou toch niet dat er voor hun kerstboom geen plaats zou zijn in het park?! Ook de Stichting Oude Groninger Kerken maakte zich zorgen en de directeur meldde de boom aan bij de Bomenstichting om het opgenomen te laten worden in het Landelijk Register van Monumentale bomen. De Bomenstichting begreep heel goed dat de boom van grote emotionele en historische waarde was voor de Molukse gemeenschap. Maar toch kon ze hem niet opnemen in het register. De boom was met zijn 55 jaar te jong om monumentaal te worden. Daarvoor moest je toch echt minimaal 80 jaar oud zijn. Ze adviseerde de directeur om aan de gemeente Appingedam te vragen of de boom op de lijst van waardevolle bomen zou mogen worden geplaatst. Want daarvoor had de grote boom weer wel de juiste leeftijd.
En zo is het allereerste kerstboompje van 1960 nu een heuse gemeentelijk beschermde boom geworden. En mogen grote boom en kleine kerkvriend bij elkaar blijven.

En om stijlvol af te sluiten: fijne kerstdagen!

Fijne kerstdagen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s