Het werk aan de kerk in 2015

foto: LC

foto: LC

Door het uitzonderlijke weer in het Noorden van het land schrijf ik nu in een uitzonderlijke situatie: thuis achter de pc. Op kantoor zijn drie heldhaftige collega’s neergestreken na een glibberwandeling door de stad. Collega Gerda heeft zojuist een hele verzameling foto’s voor deze blog ge’wetransferd’ (dankjewel Gerda!). De plaatjes zijn essentieel. Deze blog wordt een beeldverhaal van het onderhoud, al dan niet binnen de Brim, aan de verschillende kerken in het afgelopen jaar. Te beginnen bij Godlinze

15 12 2015 035

Boven ziet u hoe de wijzerplaat op de toren na restauratie van het hout, en schildering en verguldsel van de koperen plaat, wordt terug geplaatst. Dit betrof poging twee. De eerste poging was (ook al) door weersomstandigheden mislukt: het waaide te hard.

turbulent bakje

turbulent bakje

IMG_4506

IMG_5060

IMG_5335

Overigens wordt binnenin de kerk nog onderhoud en herstel van aardbevingsschade verricht.

Hier ziet u twee bouwkundige staren naar een van de werkzaamheden: herstel van de schilderingen.

Hier ziet u twee bouwkundigen staren naar een van de werkzaamheden: herstel van de schilderingen.

De werkzaamheden in Uithuizen betroffen een combinatie van aardbevingsherstel en regulier onderhoud. Omdat er veel aan de gewelven moest gebeuren (scheuren injecteren, herstel stucwerk, sausen, herstel gewelfschilderingen) was over de kerkbanken een complete houten vloer aangebracht: een mooie gladde vloer waarover de rolsteigers konden rollen. Goede werkbasis voor de restauratoren met als bijkomend voordeel een complete bescherming van de kerkbanken.

Uithuizen.

Uithuizen.

IMG_2185

Uithuizen_3980

Dit was uitgesleten voegwerk aan de buitenzijde. Inmiddels hersteld. Evenals het hekwerk rondom de kerk. Blijkbaar lastig te nemen voor automobilisten want plaatselijk beschadigd door aanrijdingen. Maar ook deze zijn inmiddels gerestaureerd door een restauratiesmid.

stukje hekwerk

stukje hekwerk

Hieronder ziet u hoe de herenbank wordt teruggeplaatst in Pieterburen.

IMG_4902

IMG_5064

IMG_4901

In het restauratieatelier van Polhuijs in Spijk zijn verschillende nieuwe eikenhouten onderdelen met de hand gemaakt, waaronder  latjes aan de voorzijde boven de plint.
Bij het verwijderen van deze onderdelen was aan de kleuren van het hout te zien dat die in een later stadium toegevoegd waren. Straks nog eenmaal alles op kleur brengen, daarna in de was en de bank straalt als ooit tevoren.

Leegkerk

Deze cryptische afbeelding heb ik in Leegkerk genomen. Ter plekke bij de dakruiter alwaar we een gedeelte van het hout hebben geschaafd om ruimte te maken voor de luidklok! Bij het luiden van de klok kwam die namelijk telkens tegen het hout aan waardoor dit beschadigd raakte. Maar ook was er gevaar dat de klok klem zou komen te zitten. Verholpen!

Over de anti-diefstal, tevens ventilatiedeur in Heveskes heb ik eerder een blog geschreven. Ondertussen staat het kerkhofhek in de werkplaats van smid Dick Norg waar het wordt gerestaureerd en aangevuld. Straks ziet u aan de voorzijde van de kerk het gerestaureerde hekwerk en aan de linkerzijde van de kerk de oorspronkelijke poort met het nieuwe hekwerk.

nieuw hekwerk

nieuw hekwerk

IMG_5529

restauratie oude hekwerk

restauratie oude hekwerk

IMG_3586

Dit is in de toren van Kloosterburen. Het uurwerk staat ten tijde van de fotoopname al enige tijd stil: de aanwezige ladders waren dermate eng om te beklimmen dat degene die normaliter voor uur- en luidwerk zorgt, niet meer naar boven durfde. Aan deze heikele situatie hebben we een einde gemaakt door nieuwe en veilige trappen te plaatsen. Helaas kan ik u alleen een foto tonen van de oude situatie. Mijn foto van de nieuwe situatie is momenteel een beetje kwijt.

Deze trap is dus afgekeurd

Deze trap is dus afgekeurd

... en terecht!

… en terecht!

IMG_4954

DSC_9403

Er is van alles beschilderd en verguld in Middelstum: het totale buitenschilderwerk is uitgevoerd. Ook de koepel van de toren is sinds tijden weer strak in de verf. Bij het verwijderen van de bekroning bleek de bol zwaar aangetast door kogelgaten (!) en het weer; de bol is daarom compleet gerestaureerd en opnieuw verguld. Verder zijn de wijzerplaten gerestaureerd en teksten boven de entree van de kerk weer leesbaar.

DSC_9400

IMG_4953

 

IMG_4761

DSC_9415

Voor en na in Niekerk (met dank aan het bruidspaar voor gebruik van de foto!)

interieur

interieur 3

In eerste instantie zou hier alleen wat stucwerk binnen en buiten plaatselijk hersteld worden. Buiten bleek het stucwerk slechter dan gedacht zodat de geveleinden van de achtergevel compleet vervangen moesten worden. Gelijktijdig hebben we een nieuwe loodaansluiting met de dakpannen gemaakt. Hetzelfde ging op voor het interieur: ook hier op complete wand nieuw stucwerk aangebracht. Daarna het gebruikelijke saus en schilderwerk binnen en buiten én boven aan de dakruiter (inclusief wat houtreparatie).  U ziet; toch iets meer dan wat plaatselijk herstel. En er was ook enige tijdsdruk: maandag gereed, dinsdag en woensdag grote schoonmaak, vrijdag trouwdienst.

In Nuis wachtten ons deze problemen: slecht voegwerk, scheurvorming en losliggend stucwerk. Tel daarbij op aangetaste galmborden van de dakruiter en matig schilderwerk van de wijzerplaten. Aangevuld met een onveilige situatie voor de organist: ontbreken van een rugleuning waardoor gerede kans om van het orgelbalkon te storten. En last but not least een wens van de plaatselijke commissie: de installatie van een keukentje. Alles bij elkaar opgeteld ook hier een uitgebreid onderhoud.

Er is nu met twee gehengen (scharnieren) en een plank een rugleuning gecreëerd

Rugleuning voor de organist: twee gehengen (scharnieren) en een plank!

Bent u er nog? Wat een verhaal nietwaar? We hebben dan ook niet stil gezeten. Ben er bijna: over Baflo kan ik kort zijn. In de toren is de toegankelijkheid verbeterd door het aanbrengen van leuningen aan de trappen en adequate verlichting.

IMG_3740

Vierhuizen tenslotte waar na de uitgebreide restauratie in 2007 de kerk er eigenlijk al weer wat haveloos bij stond door lekkages en ons fraaie, Hollandse weer. Bij die beroemde restauratie waren de weersomstandigheden niet optimaal waardoor versneld schade is ontstaan aan goten. Gevolg: lekkage en roestsporen op de gevel (u kunt het zien op de foto). Daarbij liet verf binnen en buiten los en was er wederom schade aan het stucwerk ontstaan. Genoeg herstelwerkzaamheden dus.

Dat was 2015. IJs en weder dienend gaan we gewoon weer verder.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s