Laatste Brim, leve de nieuwe! (?)

Losdorp

Losdorp

Vorige week ons jaarlijkse rondje Brim afgesloten, geheel volgens traditie glibberend en glijdend en met een hartelijke ontvangst. Weliswaar niet zo veel koek en koffie als in voorgaande jaren maar dit staat geheel los van hartelijkheid; het heeft te maken met het geringe aantal kerken die we hebben bezocht. Vijf, in plaats van de gebruikelijke negen à tien. Valt er dan zo weinig te doen? Integendeel: er staan voor dit jaar 14 kerken op het onderhoudsprogram. Nee, ons kleine rondje heeft gewoon te maken met het gegeven dat de huidige Brim dit jaar afloopt, wij het merendeel van de in totaal 26 kerken die onder deze regeling vielen al bezocht hebben, en deze vijf nog niet. Het restantje Brim 2011-2016 wordt nu dus opgemaakt. Uiteraard is er ook een nieuwe kerk die we in ons rondje meenamen: Losdorp

Nog eens Losdorp. Foto: Harm Hofman

Nog eens Losdorp. Foto: Harm Hofman

In Losdorp willen we bijvoorbeeld aan de gang in de kapruimte en in de toren. Hier zijn knaaggrage beestjes aan de gang geweest in vloeren, kozijnen en galmborden. Hoogste tijd voor een adequate behandeling en uiteraard herstel van deze houten delen. Ook is er dakbedekking dat het nodige onderhoud c.q. vervanging behoeft en schilder en stucwerk.

behandeld hout

Verder heeft de stenen brug die u op de eerste foto ziet, dringend onderhoud nodig. Voor nieuwe kerken, lees: de plaatselijke commissie, maken we wat meer tijd vrij. Sowieso is het nuttig maar ook erg plezierig van tijd tot tijd even te buurten bij de plaatselijke commissies en zaken door te spreken. Bij een nieuwe kerk is er meer door te spreken. Kijken naar wensen van de plaatselijke commissie, naar punten van zorg. Sommige zaken zijn snel op te lossen, andere vragen meer tijd of een andere benadering. In Losdorp gaan we op korte termijn in ieder geval kijken naar de elektra en glas-in-lood dat hersteld moet worden.

IMG_2360

Van de in totaal 13 kerken en 1 synagoge zijn er vijf die een combibeurt krijgen: regulier onderhoud (stuc-/pleister-/schilderwerk) + aardbevingsherstel. In alfabetische volgorde zijn dit: Adorp, Breede, Usquert, Westerwijtwerd,  en Zuidwolde. Voor Westerwijtwerd is er nog iets extra’s. Deze tot nu toe gootloze kerk krijgt koperen exemplaren. Hoognodig want al dat hemelwater is uitermate slecht voor het interieur.

nu nog gootloos

nu nog gootloos

Regulier onderhoud is er ook voor de overige kerken. Met als extraatje voor Leegkerk een houtwormbehandeling, het repareren van kozijnen voor Visvliet, voor Beerta het herstel van de natuurstenen stoep, en in Tolbert zal scheurvorming worden hersteld volgens de aardbevingsherstelmethode. Niet dat de scheurvorming daardoor ontstaan is, maar het is een beproefde methode.

In Nieuw Beerta is net als in Tolbert sprake van scheurvorming, maar hier is meer aan de hand. Hier staat de kerk door grondverzakking behoorlijk uit het lood; je ziet en je voelt het als je binnen staat. De gordijnen hangen aan de ene kant een stuk van de muur, aan de andere zijde hangen ze tegen de wand aangeplakt. Voor ons nu de vraag of we in deze ronde de scheurvorming gaan herstellen of dat we kiezen voor een restauratieplan om verdere verzakking tegen te gaan.

Bijpraten in Nieuw-Beerta

Bijpraten in Nieuw Beerta

Ondertussen zijn er van de betreffende kerken al 11 genoemd, rest nog de Synagoge Folkingestraat, en de kerken van Godlinze en Grijpskerk. Deze laatste kerk wordt al sinds lange tijd verhuurd aan Uitvaartvereniging de Laatste Eer en dat gaat prima. Maar ook hier bleek het nut van een bezoekje en zijn er zaken die door ons aangepakt moeten worden. Zo vertoont de preekstoel mankementen en is er schimmelvorming door zout en vocht in de muren. Dat laatste bracht een extra punt van zorg naar voren: hemelwater mag dan slecht zijn voor het kerkinterieur, er is meer vocht waar kerkmuren niet tegen bestand zijn. Een speciale coating zou ervoor kunnen zorgen dat jongeren met hoge nood hun opluchting met hetzelfde vaartje terug gespat krijgen.

02grijpskerk.tif

En daarmee is het reguliere onderhoud aan de kerken in de Brimperiode 2011-2016 afgerond. Op naar de volgende Brim. Eentje hopelijk met een plusje; ik weet niet of u maandag RTV Noord hebt gezien? Waarin onze directeur Peter Breukink pleit voor extra geld voor onderhoud van monumenten in het aardbevingsgebied. De huidige Brimregeling blijkt onvoldoende om preventief onderhoud aan onze kerken te kunnen verrichten en dit onderhoud is zonder meer noodzakelijk om verdere schade aan deze kerken te voorkomen. Gisteren heeft de ChristenUnie de motie van Carla Dik-Faber die vraagt om het instellen van een Brim plus-regeling, aangehouden. Na aanpassing van de tekst zal volgende week opnieuw gestemd worden. Met z’n allen duimen dat de motie wordt aangenomen! En ik zou persoonlijk niet weten waarom niet. De financiële impact van zo’n aangepaste regeling is naar verhouding klein, het gaat slechts om enkele miljoenen. De gevolgen van een Brim+ zijn echter groot; hiermee kan preventief onderhoud uitgevoerd worden en daarmee ons erfgoed beschermd. Zoals Peter het verwoordde: “We kunnen snel aan de slag als de bestaande regeling wordt aangepast voor de monumenten in het aardbevingsgebied. Zo ingewikkeld is dat niet”.

In Uithuizen is preventief onderhoud verricht. Voorbeeld van een gezonde kerk.

In Uithuizen is preventief onderhoud verricht. Voorbeeld van een gezonde kerk.

 

 

 

Een Reactie op “Laatste Brim, leve de nieuwe! (?)

  1. Pingback: Kerk in de steigers | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s