Met trots presenteren wij: de keuken van Oldehove!

IMG_0440

Hier heeft zich het allemaal afgespeeld; in de schitterende, dertiende eeuwse Liudgerkerk te Oldehove

IMG_3805

Dit was de aanleiding: het kleine, sobere keukentje aan de linkerkant van de ingang van de kerk.
En dít wat er uit voort is gekomen. Een nieuwe, veel ruimere keuken aan de andere kant van de hal.

IMG_6093

IMG_0391

Nu wordt wel vaker een nieuwe keuken geplaatst in een van onze kerken, maar wat het dit keer zo bijzonder maakt is de nadrukkelijke rol van de Plaatselijke Commissie, de PC, in de realisatie van de keuken. Laat ik bij het begin beginnen. Het zal een jaar geleden zijn dat ik een kleine excursie organiseerde naar de kerk van Leegkerk. Samen met de Oldehoofse PC, met de aannemer en met stagiair Jordy die ook een mooie rol had in dit project. Het uitstapje had een speciaal doel want net als in Leegkerk wordt de Liudgerkerk voor allerlei activiteiten gebruikt en was de behoefte aan een goed geoutilleerde keuken groot. En omdat in Leegkerk een fraai voorbeeld te vinden is van efficiënt gebruik van een kleine ruimte was de keuze van onze trip snel gemaakt.

foto: Harold Koopman

Leegkerk. foto: Harold Koopman

Na dit uitstapje is er veel gebeurd. De PC had uiteraard haar wensen voor een nieuwe keuken: in ieder geval een stuk ruimer, maar ook graag op een andere, veel praktischer plek. De wensen waren helder en een keuken door Jordy snel ontworpen met behulp van een fraai tekenprogramma. Nog een uitdrukkelijke wens van de PC: graag zelf de uitvoerende bedrijven uitzoeken. En met uitzondering van de keukenboer (maar die is er dan ook niet in Oldehove) zijn het allemaal plaatselijke bedrijven geworden hetgeen ons als stichting zeer welgevallig is. Behalve de al eerder genoemde aannemer/timmerman Vos, is elektriciteit en loodgietwerk verzorgd door Installatiebureau Vos (geen familie), heeft schildersbedrijf Schippers -uiteraard- het schilderwerk verzorgd, en toen er rioolproblemen optraden heeft loonbedrijf Michielsen dit opgelost.

Een en ander is makkelijk geschreven, maar de werkelijkheid ligt uiteraard anders. Een keuken verplaatsen betekent in ieder geval aanpassing van de riolering, van de elektriciteit. Een doorgeefluik betekent het doorbreken van een wand, in dit geval een met schilderingen dus uitermate nauwkeurig.

IMG_6095

IMG_0283

De schildering is op de foto niet zo duidelijk, die hieronder laat wat ik bedoel beter zien: identieke schilderingen in de hal van de kerk. Dergelijke schilderingen zitten dus ook op de achterwand van de kerkzaal.

20130308_104908

Allemaal geen onoverkomelijke zaken, maar het neemt zijn tijd. En het moet gezegd: ook hier waren de vrijwilligers actief. Zelfs bij de aanpassing van de riolering liet men zich niet kennen, al betekende het kleumen op een van de koudste, natste en meest vieze dagen van het jaar. Gelukkig was er de brandweer die uitkomst gaf in de blubber.

IMG_0240

En zo is er nu een ruimte die de dubbelfunctie heeft van keuken/consistorie. Ten tijde van rouw- en trouwdiensten kan familie of bruidspaar zich als vanouds even terug trekken in deze ruimte. Een bankje, stoelen en opklapbare tafel zorgen voor zitgelegenheid. Afgezien van de nieuwe keuken en nieuwe vloer (met vloerverwarming!) is overigens niets gewijzigd aan deze ruimte. Verder zijn er wat bijkomende zaken gerealiseerd als het vernieuwen en verplaatsen van de verwarmingsketel, en de restauratie en stemming van het orgel. Ook allemaal weer door plaatselijke vaklieden.

IMG_0444

OLDEHOVE / 27-2-2013 / De Liudgerkerk is overgegaan naar de stichting Oude Groninger Kerken, Interieur / Foto: Omke Oudeman

foto: Omke Oudeman

En het oude keukentje? Daar zit nu de toiletgroep. Mét een doorgang naar de toren.
Het is bij mijn weten in het 47-jarig bestaan van onze stichting niet eerder voorgekomen dat een verbouwing op deze manier gerealiseerd is! En als u zich nog de Provinciale Vrijwilligersprijs herinnert die onze vrijwilligers recentelijk zeer terecht hebben gewonnen, dan snapt u waarschijnlijk wel waarom het zo leuk is om over de keuken van Oldehove te kunnen schrijven.

IMG_0333

IMG_0436

OLDEHOVE / 27-2-2013 / De Liudgerkerk is overgegaan naar de stichting Oude Groninger Kerken, Interieur / Foto: Omke Oudeman

Foto: Omke Oudeman

Als alles is schoongemaakt en de kerkzaal er als vanouds uitziet is er volgende maand een klein feestje, een officieel moment voor de ingebruikname van de nieuwe keuken. En het zal u niets verbazen dat ook het programma voor deze feestelijke middag, iets dat anders voor een groot deel op kantoor wordt voorgebakken, nu geheel in handen van de PC ligt. In haar uitnodiging staat  De renovatie vond plaats op initiatief vanuit de plaatselijke commissie, bijgestaan door plaatselijke aannemers en vrijwilligers en ondersteund door Stichting Oude Groninger
Kerken.  En zo zien we het ’t liefst. De kerk in het midden van de dorpsgemeenschap, wij van kantoor op de achtergrond.

OLDEHOVE / 9-7-2013 / De Liudgerkerk is overgegaan naar de stichting Oude Groninger Kerken, Exterieur / Foto: Omke Oudeman

Foto: Omke Oudeman

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s