Feest! Weet wat je viert

0251_210914_6544

Garmerwolde

Op Goede Vrijdag was ik in Museum Catharijneconvent, alwaar samen met een creatief groepje een college gevolgd over religieuze feesten. Nu zult u misschien denken dat is fijn voor je maar? … Snap ik, meer uitleg daarom. Dat creatieve team bestaat uit een aantal mensen dat één doel voor ogen heeft: aansluiting bij het landelijk educatieprogramma Feest! Weet wat je viert. En wat willen we ermee? Heel kort gezegd: we willen kinderen kennis laten maken met de oorsprong en betekenis van onze feestdagen als kerstmis, paasfeest, Pinksteren en Hemelvaart.

familie_rondleiding-36

Catharijneconvent heeft zelf- uiteraard- een mooie vaste tentoonstelling hierover en ondertussen zijn er al zes musea die als partner aangesloten zijn met elk haar eigen tentoonstelling. Wij zouden de zevende of achtste partner kunnen worden en als creatief team daar al een tijdje mee doende. De Stichting Oude Groninger Kerken is weliswaar geen museum maar onze collectie sluit heel wel aan bij het project. We hebben hieruit een keuze gemaakt: Garmerwolde!

P1110991

kindje jezus

P1010877

Kruisiging

In Garmerwolde is het kerst- en paasfeest al sinds eeuwen verbeeld in de gewelven aan noord en zuidkant. Prachtige schilderingen, maar niet hapklaar om te beklijven in de beleving van kinderhoofdjes. Daar moet meer verbeelding en inleving aan te pas komen. Wat is nu ons concept? In grote lijnen hoor, pin me er niet op vast, maar ik neem u graag even aan de hand mee. Onze leidraad is in ieder geval de liturgische kalender die het jaar indeelt. We beginnen vanuit het bijgebouwtje aan de kerk, kerkhörn, hier is de ontvangst en intro op het project. Vervolgens gaan we de kerk in, naar de viering want daar bevinden zich de belangrijkste ‘vertellers’ van de feestverhalen: de evangelisten.

P1010310

De evangelisten worden de gidsen door de animaties (bijdrage van onze creatieve teampartner 212Fahrenheit) die we in de kerk gaan maken rondom de schilderingen. In de viering moet u zich ook een eenvoudig verplaatsbaar meubel voorstellen, bijvoorbeeld in de vorm van een cirkel of cirkelvormig, waar kinderen op kunnen zitten.
Het verhaal gaat verder, nog steeds in geanimeerde vorm. De kinderen worden door de Mariacyclus geleid, het verhaal van kerst, Maria zou hierin kunnen optreden als sprekend personage, misschien kerstmuziek erbij.

IMG_3682

Dan de toren, ook die willen we erin betrekken. We denken aan een ‘wolk van kamertjes’ (idee van onze creatieve teampartner architect MX 13) In iedere kamer staat een feest centraal, weer met de liturgische kalender als uitgangspunt en in een logische volgorde. Hier komen ook Hemelvaart en Pinksteren aan bod.
Overigens wil het Feest! zich niet beperken tot deze christelijke feestdagen, maar ook een hand uitsteken naar andere religies en immaterieel erfgoed. Openluchtmuseum Arnhem, een van de partners van Feest! heeft dit al in haar programma opgenomen.

Maar eerst moet zo rond de zomer ons concept klaar zijn, moeten vergunningen worden aangevraagd, moeten we de financiering rondbreien. Dan, hopelijk in het najaar, de aftrap van het project. En als alles gaat zoals wij het graag willen, dan zouden we in 2017, 2018 partner kunnen zijn in Feest!

header_logo

 

Een Reactie op “Feest! Weet wat je viert

  1. Pingback: Klein Wetsinge fantastisch voorbeeld | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s