Beste Gebouw in Klein Wetsinge?

unspecified

Ons neoklassieke Baken van de toekomst is opnieuw genomineerd voor een prijs. BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016. En wel in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie (met als Amsterdamse concurrenten de Hallen van Architectenbureau J. van Stigt en het Noorderbad van de Architecten Cie). Het zal u ook niet zijn ontgaan mits u natuurlijk met enige regelmaat onze website bezoekt. Op zich al een opsteker als je bedenkt dat van de 125 inzendingen er uiteindelijk acht genomineerd zijn voor deze prestigieuze prijs.

Als toelichting op de nominatie van kerkje Klein Wetsinge wordt gegeven:
Vele kerken verliezen hun functie wegens het teruglopen van het aantal kerkgangers, zo ook het kerkje van Klein Wetsinge. Een geschikte nieuwe functie was nodig voor het behoud van dit beeldbepalend erfgoed. De leefbaarheid en sociale cohesie van het platteland verdienen zorg en aandacht. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.
Het kerkgebouw vervult een verbindende rol voor de bewoners van dorp en streek, kerk- en niet-kerkgangers, jong en oud. De bewoners gaven aan behoefte te hebben aan een brede sociaal-culturele ontmoetingsplek. Belangrijk om tegenwicht te bieden aan de gevolgen van demografische krimp en vereenzaming. Het kerkgebouw draagt in belangrijke mate bij aan de lokale en regionale identiteit.
In Klein Wetsinge is aangesloten op een thema dat al in de regio speelde: voedsel en streekproducten. Voedselproducenten en boerderijwinkels uit dit gevarieerde landbouwgebied komen hier samen, zij leveren hun producten voor de consumptie in de kerk. Er wordt gekookt en aandacht gevraagd voor bijvoorbeeld vergeten groenten en fruit.
De kerk is geschikt gemaakt voor deze nieuwe functies door het plaatsen van een keuken en voorzieningen voor verblijf in kleine groepen. De kerk is overdag geopend als pleisterplaats voor een lunch of een kop koffie.

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

foto: Jelte Oosterhuis

foto: Jelte Oosterhuis

Het gebouw zelf biedt ook extra attracties. De gasten kunnen via het uurwerk in de toren een bezoek brengen aan de bovenkant van het getimmerde tongewelf. Dat is een ruimte waar je normaal nooit komt. Als apotheose is een klein uitzichtpunt gemaakt aan de achterkant van het schilddak. Hier kan je even tot rust komen en genieten van een verrassend uitzicht over het Reitdiepgebied.

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

Ondanks de komst van een exploitant blijft de kerkruimte ook beschikbaar voor de omwonenden waarvan enkelen hier vroeger naar de kerk gingen. Bezoekers van evenementen melden dat Klein Wetsinge de moeite van het omrijden waard is. De historische kerk is weer een bruisende plek waar dorpelingen elkaar ontmoeten en waar het heerlijk ruikt naar koffie. Een rustpunt voor wandelaar en fietser.

Need I say more. Prachtig werk van architect Jelle de Jong. En als u ons ook de Publieksprijs gunt dan kunt u hier stemmen!

 

 

Een Reactie op “Beste Gebouw in Klein Wetsinge?

  1. Pingback: Klein Wetsinge fantastisch voorbeeld | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s