Was getekend: S.D.

IMG_2243

Het schuurtje staat, het lijkenhuisje is uitgeruimd en gepoetst, de bruikleenaanvraag voor fragmenten van sarcofaagdeksels ingediend bij het Groninger Museum. En aan de teksten op de informatiepanelen gaat gewerkt worden.  Het lijkt erop dat we rond de zomer er een ieniemienie museum bij hebben.

lijkhuisje Thesinge

lijkhuisje Thesinge

Een van de hoofdpersonen in de permanente expositie is Stine Dutmer (of Styne Dutmars), oudbewoonster van het dubbelklooster Germania. Overigens moet je dat ‘dubbelklooster’ met een korreltje zout nemen; in de praktijk heeft het klooster alleen maar gefungeerd als vrouwenklooster.

Pagina uit het passiegebedenboek van de zusters van Thesinge. - Collectie: Universiteitsmuseum Groningen

Pagina uit het passiegebedenboek van de zusters van Thesinge. – Collectie: Universiteitsmuseum Groningen

Naast bezigheden als veel bidden (acht keer per etmaal), werden de nonnen geacht in hun eigen onderhoud te voorzien, moesten ze lesgeven aan de jeugd, spinnen, weven, borduren, missiewerk ondersteunen. Maar ook, en dat is vooral van belang voor ons minimuseum, was er het scriptorium waarin de nonnen van Thesinge boeken overschreven, manuscripten afschreven, en teksten verluchtigden. Er zijn aardig wat handschriften bewaard gebleven, waaronder een fragment van een kroniek uit 1541 en een aantal gebeden- en getijdenboeken zoals een passiegebedenboek uit 1515 dat zich nu in de Universiteitsbibliotheek van Groningen bevindt.

scriptorium

scriptorium

Een van de nonnen die zich in de tweede helft van de zestiende eeuw bezighield met het verluchtigen van handschriften was dus zuster Stine Dutmers. Stine tekende haar werk met haar initialen S.D., waardoor we heden ten dage van haar bestaan afweten. We weten overigens ook dat zij familie (zus?) was van pater Johannes Dutmars die in 1533 abt werd van het klooster in Rottum, maar dat terzijde.
We waren gebleven bij het schrijven. Ook in het nabijgelegen Benedictijnerklooster van Selwerd hielden de zusters zich bezig met het afschrijven en kopiëren van teksten. De bekende teksten uit Selwerd stammen uit de periode 1470-1510 en lijken veel op die van Thesinge. In de zestiende eeuw kwam er een einde aan de handschriftenproductie in Selwerd, maar het lijkt erop dat die vanaf 1525 door het klooster in Thesinge is opgepakt.

Handschrift uit Selwerd

Handschrift uit Selwerd

De productie van geschriften ging door tot in de eerste helft van de 17e eeuw, oorlogsgeweld maakte toen een einde  aan het klooster. Het klooster werd meerdere malen geplunderd en de meeste nonnen vluchtten in 1584 naar Groningen waar zij aan de Pelsterstraat een refugium hadden. In 1602 waren er nog maar een paar nonnen die het klooster bewoonden, althans in dat wat er van het gebouw restte. In datzelfde jaar werd het klooster op het matje geroepen omdat er wijwater als geneesmiddel werd verkocht. Blijkbaar hadden de zusters geldzorgen en als je dan toch al creatief bent aangelegd. Ook werd er in de kloosterkerk nog steeds, ondanks het strikte verbod na de protestantse reformatie, een katholieke mis opgedragen. De aanwezige altaren werden daarom vernietigd. Kort daarop verlieten ook de laatste, standvastige, nonnen het klooster. Rond 1627 werden de resten van het klooster afgebroken en staat alleen nog een bescheiden deel van de eens zo grote kruiskerk er.

MEDION DIGITAL CAMERA

kloosterzegel

kloosterzegel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s