Klein Wetsinge fantastisch voorbeeld

heringebruikname Klein Wetsinge / foto: Jelte Oosterhuis

heringebruikname Klein Wetsinge / foto: Jelte Oosterhuis

Op 31 maart schreef ik Beste gebouw in Klein Wetsinge?  U weet het, het antwoord is ondertussen volmondig JA!  In Klein Wetsinge staat het beste gebouw in de categorie Leefbaarheid en Sociale cohesie. Ik herhaal graag nog even de kern van de jury-beoordeling:  ‘Wat te doen met de vele leegstaande kerken in Nederland? Redden van de sloop en restaureren is een ding, maar hoe krijg je de exploitatie van zo’n gebouw rond? De herbestemming van het kerkje van Klein Wetsinge uit 1860 (rijksmonument) tot een multifunctioneel buurtcentrum met horecavoorziening is een fantastisch voorbeeld van hoe je, met behoud van de culturele waarde, een nieuwe maatschappelijke invulling kunt geven aan zo’n gebouw’.  De jury was dus zeer te spreken over de zorgvuldige ingreep van Jelle de Jong architekten waarbij  de oorspronkelijke kwaliteit van de ruimte is behouden. En ze prees daarbij de kracht van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Prijs voor Beste Gebouw 2016

Prijs voor Beste Gebouw 2016

Overigens buiten de officiële bekendmaking en buiten het juryrapport om, was er een jurylid die me zei dat de Stichting Oude Groninger Kerken zich al langer bewijst met kwaliteitsarchitectuur. En dat de architectonische kwaliteit van  Klein Wetsinge dan ook niet op zichzelf staat, maar dat dit kerkje er één in een reeks is. Kijk, dit heeft te maken met die kracht waar wij om geprezen werden. Klein Wetsinge is er dus een voorbeeld van, maar ook de voormalige synagoge van Appingedam, de Vijgenhof. En dan in het bijzonder de verbouwing/herbestemming van het voormalige joodse schooltje tot erfgoedlogement.

Erfgoedlogies in voormalig joodse schooltje / Foto: Duncan Wijting

Erfgoedlogies in voormalig joodse schooltje / Foto: Duncan Wijting

En het aangrenzende terras / Foto: Duncan Wijting

En het aangrenzende terras / Foto: Duncan Wijting

Het belevenispad in de toren van Uitwierde hoort daar bij, onderdeel van het project Landmerken en goed voor de Dutch Design Awards in 2013. Maar ook twee andere torens binnen Landmerken, die van Hornhuizen en van Finsterwolde. Torens die met behoud van de cultuurhistorische waarde een nieuwe invulling hebben gekregen.

Wokkeltrap als onderdeel van het belevenispad

Wokkeltrap als onderdeel van het belevenispad

kinderen bezoeken landmerken stichting oude groninger kerken

kinderen bezoeken landmerkentoren Hornhuizen

Doorkijkje in de toren van Finsterwolde

Doorkijkje in de toren van Finsterwolde

En ook ons kerkje van Leegkerk. Het is al weer even geleden, maar de toegevoegde facilitaire elementen (keukentje, toiletgroep, holle deuren met opbergruimte) door awg Architecten zijn een gouden greep gebleken, en ook deze ingreep werd maatschappelijk gewaardeerd:

Publieksprijs voor kerkje Leegkerk

Publieksprijs voor kerkje Leegkerk

Leegkerk interieur

Met de prijs voor Klein Wetsinge zijn we opnieuw gesterkt in onze opvattingen over de instandhouding van onze kerken: het gaat om het gebruik. En wil je gebruik bevorderen dan zullen er ingrepen moeten worden gedaan die een kerk bruikbaar maken voor hedendaags gebruik. Dan moet je soms lef hebben en geheel nieuwe elementen durven toepassen, maar altijd met behoud van de culturele waarde en met behoud van de authenticiteit van het gebouw.

13254672_1077283965643620_320706123844688687_o

Stories never to forget (Verhalen om nooit te vergeten) in de synagoge te Appingedam

Stories never to forget (Verhalen om nooit te vergeten) in de synagoge te Appingedam

Gaat het winnen van zo’n prijs wennen in de veelheid van prijzen die we ondertussen met onze kerken, projecten (want ondertussen heeft de boekenkast in synagoge Appingedam, van 212Fahrenheit de zilveren European Design Award gewonnen) en kerkhoven hebben gekregen? Nee, en dat is maar goed ook want daarmee zouden we misschien wel inboeten aan scherpte en innovatief vermogen.
We zijn al weer met volgende doorbestemmingsplannen bezig zijn zoals Overschild, Obergum (opkamer van Obergum), Beerta en Garmerwolde (Feest!). En het zijn stuk voor stuk plannen die passen in het concept van leefbaarheid, sociale cohesie en uiteraard cultureel erfgoed. Ik herhaal het nog maar eens: Gebruik, daar gaat het om!

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

foto Duncan Wijting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s