Voegen, stucen, schilderen, en overig herstel

Beerta

Beerta

Bekomen van feestelijkheden rondom behaalde successen, wil ik u graag weer eens meenemen in onze dagelijkse routine, waarbij ik onmiddellijk wil aantekenen dat behaalde successen alleen kunnen beklijven vanwege die dagelijkse werkzaamheden; niet alleen van ons kantoormensen maar zeker ook van alle vrijwilligers en uitbaters.
Onlosmakelijk verbonden aan onze dagelijkse werkzaamheden is de Brim: we zijn gestart met de eerste kerken uit de inmiddels vermaarde Brim-ronde. En ik zei zojuist wel dagelijkse routine, maar dit jaar gaat het toch weer net ietsje anders dan we gewend zijn, hetgeen te maken heeft met tijdelijk minder mankracht en dan gaat dat zo. Gelukkig was daar Leon Bouma van adviesburo Van der Plas. Hem ken ik nog uit de tijd dat hij zijn afstudeerstage bij ons liep, en hij is nu een aantal uren per week bij ons gedetacheerd. Leon heeft ons geholpen met het indienen van de Brimaanvraag, en nu met de begeleiding van de uitvoering van de werkzaamheden.

Bovenaan ziet u een van de ingangen van de kerk in Beerta, en als u goed kijkt zult u snappen dat de natuurstenen stoep van deze entree een van de werkzaamheden is.  Net zoals het voegwerk onderaan de gevels (plaatjes hieronder). De werkzaamheden in Beerta betreffen ook voornamelijk herstel van voeg en metselwerk, maar waar nodig zullen verder goten hersteld worden en een aantal dakpannen vervangen.

IMG_2372

IMG_2399

In Visvliet betreft het een deelproject, We hebben eerder (in 2011) al groot onderhoud uitgevoerd, nu nog een resterend aantal zaken zoals herstel van een verrot raamkozijn, en stucwerk aan de binnenzijde van de kerk. Op verzoek van de plaatselijke commissie wordt ook een stuk verrot hout van een kerkbank meegenomen.

verrot raampje

verrot kozijn in Visvliet

Interieur van de kerk in Visvliet / foto Omke Oudeman

Interieur van de kerk in Visvliet / foto Omke Oudeman

Ook in de voormalige doopsgezinde kerk in Grijpskerk betreft het een deelproject, ook hier is in 2011 groot onderhoud uitgevoerd en wat rest is stuc- en schilderwerk. De Vermaning van Grijpskerk wordt gehuurd door uitvaartvereniging De Laatste Eer die de kerkzaal als aula gebruikt. Ons idee is om het onderhoud in etappes uit te voeren: eerst de ene kant van de kerk, vervolgens de andere, zodat in principe de kerk bruikbaar blijft voor uitvaarten. Toen wij in januari onze Brimronde deden gaf de huurder aan het vermoeden te hebben dat de preekstoel langzaam maar zeker naar voren komt. Dat had hij juist gezien, we zijn er mee bezig.

preekstoel raakt los van de wand

preekstoel raakt los van de wand

en nog een mooi kijkje van bovenaf op de kerkzaal

en een mooi kijkje van bovenaf op de kerkzaal

Nog een kerk waarvan nu de puntjes op de i worden gezet: Godlinze alwaar het voegwerk in de toren zal worden hersteld. De aannemer is op moment van schrijven de steigers aan het plaatsen, ik hoop nog een foto daarvan te krijgen zodat u ook eens wat actie kan zien.

fotos 078

Dan Tolbert: de vierde op rij waar we in 2011 groot onderhoud hebben gepleegd en waar nu scheurherstel, schilder- en sauswerk verricht gaat worden. Overigens betreft het geen aardbevingsherstel, maar worden de scheuren wel op dezelfde manier aangepakt als ware het aardbevingsscheuren. Dat gaat trouwens alleen op voor de scheuren in de wanden, niet voor die in de zuilen onder de orgelgalerij, dat vraagt een andere reparatie.

groot onderhoud in 2011

groot onderhoud in 2011

orgelgalerij. foto: Henk Heerema

orgelgalerij. foto: Henk Heerema

En dan is er nog de gereformeerde Boazkerk in Westeremden, daar waar de afrondende fase van stoffering gaande is, maar waar binnenkort het buitenschilderwerk gaat beginnen. Te weten: gevelkozijnen, entreedeur, overige geveldeuren, kozijnen bij entreepui, gootlijst, boeilijst, hekwerk en lampen. Tja, wat eigenlijk niet.

CIMG8687

CIMG8691 CIMG8706

En een kijkje binnen waar het bíjna klaar is.

nieuwe orgelgordijntjes

nieuwe orgelgordijntjes

en nieuwe raamgordijnen

en nieuwe raamgordijnen

Hier gaat men bezig met de verlichting

Hier gaat men bezig met de verlichting

IMG_1177

deze verlichting

nieuwe kleurstelling

en de nieuwe kleurstelling

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s