KerkHistorisch Museum in Ulrum

bijgebouw kerk Irene / Foto: Omke Oudeman

bijgebouw kerk Irene / Foto: Omke Oudeman

Dit gebouwtje hierboven is geen minikerk maar hoort bij de Catharinakerk in Ulrum. Het gebouwtje heeft ook een naam: Irene. Vorige week vrijdag was ik in Ulrum waar Mariëlle Veldthuis, student Bouwkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen, haar herbestemmingsplan voor Irene presenteerde. We willen het gebouwtje geschikt maken als expositieruimte en kantoor, maar ook als bibliotheek en archief. En dat alles in het kader van de realisatie van een KerkHistorisch Museum (KHM), waarbij de Catharinakerk overigens het belangrijkste ‘museumstuk’ zal zijn.  Met ‘we’  bedoel ik trouwens Stichting Kerkhistorisch Museum Ulrum en de SOGK.

Interieur Catharinakerk / foto: Omke Oudeman

Interieur Catharinakerk / foto: Omke Oudeman

ds Hendrik de Cock

ds Hendrik de Cock

Als u de geschiedenis een beetje kent van Ulrum, de plek waar onder aanvoering van dominee Hendrik de Cock de afscheiding van de gereformeerde kerk begon, dan zult u begrijpen waarom dit de perfecte plek is voor een dergelijk museum.

Foto: Omke Oudeman

Foto: Omke Oudeman

Nog een stukje geschiedenis. Op 20 december 1900 ontvangt de kerkvoogdij van Ulrum een officieel schrijven van de kerkenraad aldaar met het verzoek om een gebouw voor godsdienstonderwijs op te richten. Op 7 januari 1901 is er het besluit van de kerkvoogdij om f 2000,- ter beschikking te stellen voor de bouw, op voorwaarde dat de kerkenraad de jaarlijkse rente betaalt. De bouw wordt gegund aan Wijbo Jacobs Timmer onder architectuur van Lambert Reitsma (vader van Egbert Reitsma, architect van onder andere de Goede Herderkerk in Bedum). Het gebouw komt gereed in 1902 en krijgt de naam Irene. Kosten heel netjes: f 1730,-

huidige interieur van Irene

huidige interieur van Irene

De gelijkenis van een kerkgebouw is niet toevallig; het is vrijwel zeker dat het lokaaltje dienst kon doen als kerkgebouw voor het geval de predikantsplaats bezet zou worden door een vrijzinnige predikant. Hetzelfde is het geval geweest in Uithuizermeeden waar in 1896 het gebouwtje Rehoboth werd gebouwd onder architectuur van Oeds de Leeuw Wieland. En later in Zandeweer waar W. Timmer wederom een Irene bouwde. De Ulrumse Irene heeft een enkele keer daadwerkelijk dienst gedaan als kerkgebouwtje toen de Catharinakerk niet warm genoeg gestookt kon worden. Een praktische reden in dit geval.

afbeelding

In 2014 hebben wij de Catharinakerk en bijgebouwen overgedragen gekregen en zoals u wellicht weet hebben wij graag dat onze gebouwen gebruikt worden. De wens van Stichting KHM is er dan ook een waar wij vanzelfsprekend aan mee willen werken en zodoende was er vorige week de presentatie van Mariëlle die in haar voorstel een multifunctioneel gebouw liet zien. Eentje met behoud, of terugbrengen van originele elementen. Concreet zou dit kunnen betekenen: het vervangen van de huidige ramen door ramen met de oorspronkelijke raamverdeling,  en het originele plafond weer zichtbaar (zit nu onder het huidige verlaagde plafond).

Oorspronkelijke plafond

Oorspronkelijke plafond

Originele vensters, 1978

Originele vensters, 1978

In haar voorstel ook een nieuwe inbouw met voorzieningen als keuken en toiletten, een ‘zwevende’ uitbouw (erker), en een trap die ook als tribune gebruikt kan worden. Uiteraard staat er veel meer in het ontwerp van Mariëlle, zaken als verwarming en verlichting. Of een logische en aantrekkelijke koppeling tussen Irene en de Catharinakerk.

Een erker en trap/tribune in interieur? tekening: Marielle Veldthuis

Een erker en trap/tribune in interieur? tekening: Marielle Veldthuis

Maar ook aanpassingen waardoor het gebouwtje gebruikt kan worden als locatie voor lezingen, voorstellingen, presentaties, enz. Wat het uiteindelijk zal worden ligt natuurlijk ook aan de Stichting KHM. Maar duidelijk is wel dat in Ulrum een aantrekkelijk multifunctioneel ensemble kan komen.

Kerkensemble in Ulrum / Foto: Omke Oudeman

Kerkensemble in Ulrum / Foto: Omke Oudeman

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s