En nu even helemaal niets

[The Heart of Zen Practice

Aahh …..  vakantie! Zo lekker rustig op kantoor. Dat we in vakantiestand zijn beland hebt u misschien al gemerkt via Twitter: elke dag een blog uit de oude doos. Vandaag een uitzondering en daarna is het vier weken vooral ledigheid troef:  vacatio! We zijn even vrij van verplichtingen, staken onze dagelijkse activiteiten, maken het hoofd leeg, en laden ons op om daarna vol energie weer verder te gaan. Op zoek naar wat feitelijkheden over het fenomeen ‘vakantie’ kom ik deze link tegen:  leuk om in de stemming te komen. Of misschien wel leuk om naar te kijken in de wetenschap dat u daar lekker niet aan mee doet!

Schermafdruk 2016-05-27 12.26.35.png

Wist u trouwens dat vakantie eerst onbetaald verlof was maar dat dit veranderde in de jaren ’20, toen loodgieters en bouwvakkers staakten om tijdens hun vakantie doorbetaald te krijgen. Hierna volgden steeds meer sectoren die betaald vakantieverlof toestonden. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof een extra vakantietoeslag, en was het ook echt de bedoeling dat het vakantiegeld gebruikt werd om op vakantie te gaan. Dit was gunstig voor de werkgever, die zijn personeel na de vakantie weer uitgerust zag terugkeren.

Reitdiep landschap met het romaanse kerkje van Oostum

Reitdiep landschap met het middeleeuwse kerkje van Oostum

Voor wie vakantie gaat vieren in eigen land heb ik een paar aantrekkelijke tips. Misschien hebt u het artikel van Marjoleine de Vos  in de NRC gelezen? Over het oudste cultuurlandschap van Europa dat in onze mooie provincie ligt en dat Middag-Humsterland heet? Uiteraard gaat het ook over ons kerkje in Oostum. Landschap is prachtig, kerkje met alleen al dat metselwerk met kloostermoppen en dat dak met monniken en nonnen: allemaal middeleeuws wat de klok slaat. Puur genieten!  Helaas moeten we dit najaar hier aan de slag met bevingsherstel.

Kerkje gelegen op een wierde

Kerkje gelegen op een wierde

IMG_2961

Dat was tip 1. Dan de graanrepubliek! Hierboven ziet u de schaduw van de kerk van Nieuw Beerta in het wuivende graan. Oost-Groningen op z’n best. Compleet ander landschap dan dat van het Reitdiep, maar zeker in het voorjaar en in de zomer prachtig om er bijvoorbeeld te gaan fietsen!  Nu zei ik aan het begin van deze blog wel dat het straks ledigheid troef is, maar dat geldt vooral voor mijn collega’s. In deze zomermaanden gaan de onderhoudswerkzaamheden aan deze ietwat scheefgezakte kerk namelijk gewoon door (ook geen vakantie voor de bouwvakkers dus). De hele kerkzaal is zoals u hieronder kunt zien, volgebouwd met steigers

IMG_2973

IMG_2974

Scheuren zoals hierboven, en het zijn er nogal wat, worden hersteld. Het stucwerk wordt gerestaureerd, wanden en het gewelf vervolgens opnieuw gewit. Wie in de vakantie geen tijd (over) heeft om in deze mooie omgeving te gaan fietsen, krijgt in september, op Open Monumentendag een tweede kans. Dan wordt de Landmerken tentoonstelling in de kerk geopend en kan u alsnog genieten van landschap en kerk.

IMG_2966

Fijne vakantie!

vakantie met een zelfgebouwde familiefiets

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s