In Italie

Duomo in Orvieto

Duomo in Orvieto

Eind vorige week terug gekomen uit Italië. Prettig vakantie gehouden nabij een klein en oud stadje gelegen tussen Arezzo en Cortona, dus nog net in Toscane, maar tegen de grens van Umbrië. In een mooi en zo’n 200 jaar oud huis, uitziend over een dal met grotendeels uitgebloeide zonnebloemen, cypressen en vooral veel olijfbomen.

Hoewel het aangenaam verpozen was bij dat huis met groot schaduwrijk terras en verfrissend zwembad, zijn we ook veel gaan rondtoeren want we wilden uiteraard meer zien van Italië dan de directe omgeving. Daarom naar dichtbij gelegen plaatsen geweest als Cortona, Arezzo, en Gastiglion del Largo, maar ook wat verder gereisd naar Orvieto, San Gimignano en Firenze. Slenterend, want veel sneller lopen is niet zo aantrekkelijk bij 30+ graden, door de zo karakteristieke smalle straatjes, cappuccino drinkend op een terrasje, pizza tussen de middag, ijsje na de middag.

Beste ijs ter wereld, in San Gimignano

Beste ijs ter wereld, in San Gimignano

En uiteraard de rijk beschilderde, zeg maar rustig met fresco’s behangen, kerken en kathedralen niet overgeslagen zoals de romaans-gotische Duomo in Orvieto. Tjonge, jonge, wat een pracht. Bovenaan heb ik een afbeelding gezet van een stukje van de voorgevel, waaraan vooral de naam van Lorenzo Maitani verbonden is. Hieronder nog een detail van het Laatste Oordeel waarover in een reisgids gezegd wordt dat je het rechte pad wel wilt blijven bewandelen na het zien van dit tafereel

scene uit Het Laatste Oordeel, van Lorenzo Maitani

scene uit Het Laatste Oordeel, van Lorenzo Maitani

En dit is de Duomo in z'n geheel

En dit is de Duomo in z’n geheel

Hieronder scenes die je kan zien in de Cappella di San Brizio, met schilderingen van Het Laatste Oordeel, een gezamenlijk product van Beato “Fra”Angelico, Benozzo Gozzoli en Luca Signorelli (de laatste heeft het in 1504 voltooid).

466

467

En vooruit, nog een laatste blik in de Duomo

479

463

Dan San Gimignano, een van mijn favorieten. Een mooi oud, ommuurd stadje met nog 14 overgebleven woontorens (het waren er ooit 72). Hier hebben we de Collegiata Santa Maria Assunt bezocht; een kapittelkerk, in 1148 door paus Eugenius III ingewijd,  met een sober exterieur passend bij de overige middeleeuwse architectuur. Wat een verrassing als je er binnen stapt: ik heb hier werken gezien van onder anderen Benozzo Gozzoli, Lippo Memmi, en Bartolo di Fredi. Bijna overdadig veel en soms, ik durf het amper hardop te zeggen, ietwat komisch aandoende taferelen.

511

538

525

534

Ook Assisi stond op het program, en eventueel op de terugreis nog Perugia.  Maar toen was er die desastreuze aardbeving in de nacht van dinsdag op woensdag. ’s Morgens vroeg ongeruste app’jes van familie, vrienden en collega’s. Nee, wij hadden godzijdank niets gemerkt, afgezien van wat extra gruis dat uit het plafond naar beneden dwarrelde.  We hebben amper hoeven overleggen, de animo om naar Assisi af te reizen was verdwenen. Het voelde niet goed om de toerist uit te hangen terwijl in de omgeving zo veel leed was. Assisi en Perugia komen een volgende keer.

Thuis gekomen nog weer beelden gezien van de chaos. Thuis ook de discussies gelezen over het gebruik van inferieur bouwmateriaal, over aardbevingsbestendig bouwen, over het in stand houden van erfgoed. En dat laatste brengt me uiteraard weer terug in Groningen bij onze oude, vertrouwde kerken. Ik wil absoluut niet vergelijken, niet in de zin van de chaos die achterbleef in het getroffen gebied en het enorme leed, maar zeker ook niet in oorzakelijk opzicht. Want die is er in mijn optiek niet. Wat bij ons huizen en monumenten doet beven komt door economisch handelen en is mijnbouwschade; bij ons is geen sprake van natuurgeweld.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook wij te maken hebben met bevingsherstel, en dat we blijven zoeken naar manieren om kerken te bestendigen.

bevingsschade in de Hippolytuskerk, Middelstum

bevingsschade in de Hippolytuskerk, Middelstum

 

 

Een Reactie op “In Italie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s