Kerk in de steigers

img_1532

Mocht u toevallig een dezer dagen Westerwijtwerd aandoen dan is dit het beeld van de dertiende eeuwse Mariakerk.  Mensen van Bouwservice Boonstra, Jaap van Dijken Schilderwerken, Technisch Centrum Jansen en aannemersbedrijf Sietsema in opperste concentratie met herstelwerkzaamheden.

img_1535

Als u vervolgens de serie hieronder bekijkt dan snapt u ongetwijfeld dat een flinke onderhoudsbeurt hier geen overbodige luxe is.
Restauratietechnisch zijn twee zaken aan de orde: bevingsherstel, en dat vertaalt zich vooral in het herstel van scheuren, van stucwerk buiten en binnen, en van de schilderingen; een klus die Oudman en Bouwhuis en Journée, en voor ons gaan klaren.

img_1567

Kampvechters

Hieronder een overzichtje van de scheuren (in totaal zijn het er 59, en als u het goed wilt bekijken, dan klikt u met de muis even op een afbeelding).

westerwijtwerd-7

westerwijtwerd-8

 

westerwijtwerd-9

westerwijtwerd-10

westerwijtwerd-10a

tekeningen: O.V.T. architecten

En nog een aantal in detail. Niet uitputtend, maar het geeft een goede indruk van de schade. Buiten:

img_1513

img_1514

en hieronder binnen

westerwijtwerd-28

westerwijtwerd-36

westerwijtwerd-32

Dan het reguliere groot onderhoud. Aan de toren bijvoorbeeld. Vooral aan de westgevel van deze toren moet veel voegwerk worden verricht. Een niet onaanzienlijke klus als je bedenkt dat het om een lap muur gaat van 6,75 meter breed en 30 meter hoog!

img_1570

img_1552

Een volgende onderdeel is herstel van de kozijnen, ook hier kunt u zien dat er veel eer valt te behalen.

w76-uitvoering-2016-10-07-10

img_1534

Het is altijd een beetje spannend wat er vanonder de verflaag te voorschijn komt, niet alleen de toestand van het hout, maar zeker ook de kleurstelling!  En ja hoor; binnen troffen we onder de witte, deze blauwgroene kleur aan. Uiteraard beraden we ons over de mogelijkheid om deze kleur in ere te herstellen.

img_1563

Het stucwerk binnen ziet er echt akelig uit, op foto 41 wat verder naar boven, is dat goed te zien: groenig uitgeslagen muren door vocht. Een jarenlang gootloos bestaan heeft kletsnatte muren opgeleverd met uiteindelijk zouttransport door de muren. Het is misschien wat turen maar dit zijn alvast de beugels waarin straks een fraaie, nieuwe, koperen mastgoot (halfronde goot) zal komen.

img_1541

’t Is overigens niet zo dat de kerk altijd gootloos is geweest. Hieronder ziet u de kerk omstreeks 1897 en is er sprake van een bescheiden houten goot, eentje naar voorbeeld uit de middeleeuwen wellicht? Al blijft het gissen of de kerk daadwerkelijk vanaf het prille bestaan een goot heeft gehad. Aan de hand van foto’s heb ik in ieder geval wel kunnen achterhalen dat na de restauratie in de jaren ’70 van de vorige eeuw, deze houten goot is verdwenen.

foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Al bladerend kwam ik een aantal foto’s uit het interieur tegen, zo rond 1940. Ziet u het verschil met het huidige interieur, afgezien van de steigers, en kijk vooral naar boven?

foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Binnen in de Mariakerk ziet het er momenteel zo uit

img_1558

img_1569

img_1557

En de laatste foto maakte ik na het bezoek aan Westerwijtwerd. Twee torens, waarvan momenteel er eentje ook gerestaureerd wordt. Tip, het is niet de rechter toren. En het is sowieso weer Groningen op z’n best

img_1550

Een Reactie op “Kerk in de steigers

  1. Pingback: Op pad met Instandhouding | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s