Langs kerkhoven

cw97jbiwqaayte8

Ik denk niet dat je veel verbeelding nodig hebt om de verstilde sfeer op een kerkhof juist in het najaar nog eens nadrukkelijk te ervaren. Zou het daarom zijn dat we onze eigen Tour-de-Cimetière-Met-Kerkhovencommissie bij voorkeur in de herfst plannen? Ook vindt de vermaarde Natuurwerkdag uiteraard in de herfst plaats en zijn bovendien de Erepenningbankjes onlangs op de kerkhoven van Garmerwolde, Marsum, Godlinze en Westerwijtwerd geplaatst!  U ziet, in de herfst zijn kerkhoven bij ons volop in het vizier!

natuurwerkdag-interview-pc

Wellicht herkent u de man met microfoon hierboven. Het is Marcel Nieuwenweg die voor het programma Noord en Ommeland een interview heeft met secretaris Anne Benneker en voorzitter Jan van Dijk van de plaatselijke commissie Garmerwolde. En vervolgens ziet u het onderwerp van dit interview: de gebruikelijke snoei en opruimwerkzaamheden die in het kader van de Natuurwerkdag dit jaar op het kerkhof van Garmerwolde door deze groep van opgewekte mensen werden uitgevoerd.

img_1782

even lunchen hoort er ook bij

even lunchen hoort er ook bij

Hieronder ziet u te Garmerwolde de onderdelen van een van de Erepenningbankjes, een Pure enkelzits met rug, van Grijsen park & straatdesign, arriveren.

img-20161005-wa0000

mensen van Grijsen hebben zojuist het bankje geplaatst

medewerkers van hoveniersbedrijf Westers hebben zojuist het bankje geplaatst

En dit zijn de bankjes in Westerwijtwerd, respectievelijk Godlinze. Mooi!

pure-enkelzits-in-westerwijtwerd

pure-enkelzits-in-godlinze

Deze banken van FSC 100% thermisch behandeld Douglas,  in totaal dus vier, zijn een prettig voortvloeisel uit de tiende en laatste toegekende Erepenning. Deze penning werd door ons sinds 1994 tweejaarlijks uitgereikt aan, en ik citeer: “een persoon of instelling die zich op bijzondere op een bijzondere wijze hebben ingezet voor cultuur en cultuurbehoud in de provincie Groningen en in het bijzonder voor het kerkelijk erfgoed.” De eerste Erepenning was voor Regnerus Steensma, de laatste, in 2014, voor het echtpaar De Vries. Zij stonden op dat moment symbool voor alle SOGK donateurs! Aan hen was de eervolle opdracht om een goede bestemming te vinden voor het bedrag dat gemoeid was met de Erepenning. Dat ze zich met eer en geweten van hun taak hebben gekweten hebt u hierboven kunnen zien.

Uitreiking van de Erepenning aan echtpaar de Vries, foto: Jan Pit

Uitreiking van de Erepenning aan echtpaar de Vries, foto: Jan Pit

img-20160928-wa0004

Met de kerkhovencommissie gingen we naar Midwolda waar vrijwilligers de graven een onderhoudsbeurt geven. We troffen ze helaas niet aan maar ik geef u toch graag deze actiefoto

noordbroek-met-vrijwilligers-kerkhof-kerkhovenschouw

Naar Noordbroek waar we een spontaan een uitgebreide rondleiding over het kerkhof, én een prent mee naar huis kregen (waarvoor nogmaals dank!), en naar ….

cuzl-uywyaakava

Woltersum, waar de leden nogal geïntrigeerd bleken door een Mercedes teken op een van de zerken.

woltersum-rond-kerk-joan-veenkamp

Land, lucht en water, daar staat dit symbool voor. Mocht u nog in herfstige sferen verblijven dan is het nu tijd om terug te keren naar de werkelijkheid van alledag want dit symbool is vooral een bedenksel van Gottlieb Daimler. En bij meneer Daimler, hoofdrolspeler in de ontwikkeling van de benzinemotor en automobiel, stond land gelijk aan auto, lucht aan vliegtuig, en water, het zal u niet verbazen, aan schepen.
Ik denk dat men in Woltersum dit symbool gewoon aardig vond als grafteken? Het zullen toch geen Mercedesrijders zijn geweest die elkaar over het graf willen groeten, een aanvechting die Saab- en motorrijders niet altijd kunnen onderdrukken.
Na dit industriële intermezzo keer ik graag terug naar het begin

Herfst en kerkhof!

Herfst en kerkhof!

 

 

 

 

Een Reactie op “Langs kerkhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s