Zendingsreizen als isolatiemateriaal

20161205_133256

Met alle aandacht voor het fleurige broertje Boazkerk zou je bijna vergeten dat er ook nog een fraai staaltje van expressionistische bouwkunst in Onderdendam staat. Eentje waar op moment van schrijven steigers tegen de kerk staan; er wordt hard gewerkt aan het exterieur. Dakpannen zijn verwijderd om na reiniging te worden teruggeplaatst, maar pas nadat de panlatten en tengels zijn vervangen, het aangetaste deel van het dakbeschot is hersteld, waterkerende folie aangebracht is tussen twee tengels en alle loden aansluitingen van het dak zijn vervangen.

img_3800

20161117_141132

Dat was de afdeling dak. Over naar het vele voegwerk aan bijvoorbeeld de schoorsteen, toren of het hekwerk aan de voorzijde van de kerk.

img_3696

20161117_141219

cimg9114

Vervolgens de toren in; die wordt beter toegankelijk gemaakt door het plaatsen van extra trappen, groot en kleiner, en de bijbehorende balustrade

20161124_131345

20161124_130321

En dan weer door, boven het gewelf.

img-20161201-wa0013

Om deze ruimte goed toegankelijk te maken zodat de kap in de toekomst van binnenuit geïnspecteerd kan worden, zijn er nu houten loopplanken met leuningen geplaatst: de kerk heeft zowaar haar eigen “luchtbrug”

20161117_134538

Deze nieuwe toegankelijkheid leverde meteen een schatkaart op

20161124_152815

20161124_152534

Deze oude (school?)kaart Een Eerste, Tweede, Derde Zendingsreis Reis naar Rome en Tocht der Israelieten, lag prettig isolerend en verborgen onder een oude jutenzak op een van de ventilatieopeningen in het houten gewelf

ventilatieopeningen in het houten gewelf

ventilatieopeningen in het houten gewelf

en van de andere kant bekeken

en van de andere kant bekeken

De gehele buitenzijde wordt geschilderd en uiteraard niet zo maar. In maart is er een kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd door Veldman&Veltman. Zij konden op basis van hun kleuronderzoek concluderen dat op de ramen de oudste afwerking waarschijnlijk een okergeel is geweest.

nu nog wit

nu nog wit

huidige kleurstelling van de voordeur

huidige kleurstelling van de voordeur

Op de voordeur is een afwerking van een semi transparante bruin met zwarte detaillering gevonden en ook het onderste vlak was vermoedelijk in zwart. Dit zwart komt ook weer terug op de geometrische versiering op de zijdeur, die verder hetzelfde bruin zal hebben gehad dat op de voordeur is aangetroffen.

zijdeur

zijdeur

Op de deurposten heeft een donkergroen gezeten. Op moment van schrijven loopt een tweede, aanvullende kleurhistorisch onderzoek en wel naar de betonnen daklijst. Was eerst de conclusie dat die van schoon beton is geweest, er is wat twijfel ontstaan nu er op een plek een groen is gevonden. Het gaat weliswaar om slechts een enkele plek, en niet eens duidelijk met het oog zichtbaar, maar we willen het toch meenemen. Ik denk erover om drie proefvlakken op de daklijst te zetten; een stuk grondig schoongemaakt, eentje betongrijs geverfd en een stukje groen. De kans is groot dat als de daklijst goed schoongemaakt kan worden, het schoon beton blijft, maar ik laat het nog even open.

Uiteraard heeft het kleurenonderzoek zich niet beperkt tot het exterieur, en het blijkt dat ook deze Wiersemakerk oorspronkelijk een kleurrijk interieur heeft gehad. De voornaamste kleuren hier gevonden zijn bruinrood, oranjebruin, grijsgroen, grauwgroen, lichtgroen, groen, donkerbruik, crème, zwart en oker. En dan ook nog de bijzondere roze kleurstelling op het originele plafond in de consistorie, dat dit jaar teruggevonden werd

img_0492

Heel spannend allemaal, maar voor het uiteindelijke resultaat moeten we geduld zien te betrachten en wachten tot het moment van herbestemming van de kerk daar is. Wordt er binnenin de kerk dan helemaal niets gedaan? Zeker wel, maar niet door ons. Als u om begrijpelijke redenen toch graag wilt weten wat er zich in de kerk afspeelt dan moet u even hier kijken. Is leuk.

Wiersemakamer in Wiersemakerk, Onderdendam

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s