Restaureren, versterken, herbestemmen

C:revitprojects9902_JM_002 molukse kerk 01 - Sheet - 4002 - 3d

’t Is al weer even geleden dat u mee kon leven met het wel en wee van de Molukse kerk; de dreigende teloorgang, de heugelijke toekenning van de felbegeerde Monumentenstatus en vervolgens de blijde afwachting van een restauratie. En toen een hele tijd radiostilte want afgezien van hard werken achter de schermen, was er verder niet zo heel veel te melden. Tot vandaag. Of eigenlijk al ietsje eerder, september vorig jaar toen we dan eindelijk voorzichtig met de restauratie konden starten. De aangetaste delen van kozijnen en ramen zijn we aan het herstellen, aangetaste boeidelen, dakoverstekken en houtwerk van de topgevels idem dito. En daarna uiteraard schilderwerk.
img_4130

img_4125

Vlak na de feestdagen heb ik mijn handtekening kunnen zetten voor het bouwkundig versterken van de kerk en dat laatste is gelijk de reden dat de aftrap van de restauratie nogal op zich heeft laten wachten. Vorig jaar stonden we op het punt van restaureren toen de gemeente Appingedam aangaf dat bouwkundig versterken ook zeer gewenst was. Arcadis is vervolgens aan het berekenen geslagen om te concluderen dat er wel veel zou moeten gebeuren. Zo veel zelfs dat er even werd geopperd om het kerkje te slopen en opnieuw op te bouwen. Nou, zeiden wij, dát moet toch maar niet. Dan liever samen met Libau, de NAM, de RCE en de gemeente Appingedam het hoofd breken om het monumentale gebouwtje aardbevingsbestendig te krijgen.

plattegrond en doorsneden

plattegrond en doorsneden

Dit is de uitkomst van die gezamenlijke denktank: er komt een extra fundering, er komen nieuwe spanten, een nieuw dak en bestendigingshoeken. Zo verwoord lijken de ingrepen redelijk eenvoudig, maar niets is minder waar. De moeilijkheidsfactor hier is vooral de goede manier van invoegen want we willen er eigenlijk helemaal niets van zien, bovendien mag het monument eigenlijk niet worden aangetast; het gebouw niet maar ook het materiaal niet.

zichtbare, stalen, versterking

zichtbare, stalen versterking

impressie-plaatjes-2

Die wens van niets willen zien van ingrepen kan helaas niet volledig worden ingewilligd; de stalen versterking blijft deels zichtbaar. De rest is straks keurig en onzichtbaar weggewerkt in het dak, in de wanden en onder de vloeren.

C:revitprojects9902_JM_002 molukse kerk 01

En dan is er de Subsidie herbestemming uit het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed. Die subsidie maakt onderdeel uit van het “Kansrijk Groningen” pakket, en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het NAM leefbaarheid & Duurzaamheid Programma.
De Molukse gemeenschap is tot nu toe in belangrijke mate naar binnen gericht geweest, heel begrijpelijk vanwege haar bewogen geschiedenis.

APPINGEDAM / 30-11-2013 / De Molukse kerk is overgedragen aan de Oude Groninger Kerken die nu werken aan een restauratieplan voor het gebouw dat nodig een opknapbeurt moet ondergaan. Hier een reproductie van de foto van de officiële opening / Foto: Omke Oudeman

Officiële opening in 1960 door dominee Samuel Metiarij / Reproductie foto: Omke Oudeman

Nu we gaan herbestemmen is er de wens om meer naar buiten te treden en het herbestemmingsplan voorziet daarin. Er staat prachtig verwoord: Het wijkgebouw krijgt een brede programmering waarbij diverse groepen gebruik van het gebouw zullen gaan maken. Juist de diversiteit aan activiteiten en bezoekers stimuleert het contact en de interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen. En die programmering bestaat dan uit de wekelijkse kerkdiensten, culturele activiteiten als kleinschalige optredens, concerten en voorstellingen, wijkbijeenkomsten, muziekavonden, multiculturele avonden, jongerenbijeenkomsten. Maar ook biedt de Molukse kerk oefenruimte aan dansgroepen, muziekgroepen, koren enz.
Martin Šimek met zijn voorstelling Vrijheid, in het kader van het culturele festival Terug naar het Begin
Martin Šimek met zijn voorstelling Vrijheid, in het kader van het culturele festival Terug naar het Begin

Achterin de kerk zal een informatiepunt worden gerealiseerd. Hierbij moet u zich een flexibele presentatieopstelling in het gebouw voorstellen, maar ook wandelroutes die langs het gebouw gaan. Ik begrijp dat het mogelijk nog wat vaag klinkt allemaal maar ga vooral kijken als het klaar is! Het zal in ieder geval de bijzondere geschiedenis van het gebouw vertellen, uiteraard ook de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Appingedam en breder, die in Nederland.

img_4114

Voordat het zover is worden de toiletten en keukens vernieuwd of verbeterd, wordt het gebouw geïsoleerd, komt er een energiezuinige verwarmingsinstallatie, komt er uiteraard presentatiemateriaal zoals een beamer en scherm en andere zaken waarmee het informatiepunt gestalte krijgt, wordt er nieuwe vloerbedekking gelegd, komen er tafels en stoelen.

Restanten van het originele meubilair / Foto: Omke Oudeman

Restanten van het originele meubilair / Foto: Omke Oudeman

Over stoelen gesproken: er is een aantal originele stoelen overgebleven, maar het liefst willen we er meer. Mocht u onverhoopt in het bezit zijn van een dergelijke stoel en wilt u die wel kwijt, of kent u iemand die zo’n stoel misschien wel zou willen afstaan, dan doet u mij er een groot plezier mee.

img_4127

 

2 Reacties op “Restaureren, versterken, herbestemmen

  1. Pingback: Primeur voor Overschild | Groninger Kerken·

  2. Pingback: Ondertussen, in Appingedam | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s