1153 bomen en 15 hectare grond

Oosterwijtwerd - foto: Eltje Werkman

Oosterwijtwerd – foto: Eltje Werkman

Je zou het als bos kunnen betitelen ware het niet dat de bomen verspreid staan door de hele provincie. We hebben er een behoorlijke kluif aan; niet alleen aan de bomen maar ook aan de hoeveelheid grond rondom de kerken. En dit bomen- en grondbezit blijft aangroeien. Het groeit aan door het toenemende aantal kerkhoven dat aan ons wordt overgedragen. Alleen al dit gegeven zorgt voor de nodige hoeveelheid werk, maar het blijft daar niet bij. We hebben ook te maken met gemeenten die vanwege bezuinigingen het onderhoud aan kerkhoven afstoten. Verder is er nog immer de levensbedreigende essentaksterfte. Gelukkig hebben we ook te maken met een zeer betrokken omgeving die ijvert voor een kerkhof dat er goed uitziet met een gezond bomenbestand. Tel dit alles bij elkaar op en de helft van de werkweek is al snel ingevuld.

Om u een indruk te geven van wat er zoal op ons bordje belandt neem ik u mee tijdens een doorsnee week van een “grootgrondbezitter”.
De aftrap is in Toornwerd met wat algemene ‘kerkhof-en-tuin-zaken’ zoals wij dit noemen.

Toornwerd. Foto: Omke Oudeman

Toornwerd. Foto: Omke Oudeman

VTA-rapport

VTA-rapport

Vervolgens ligt er een zogenaamd VTA-rapport (Visual Tree Assessment) met betrekking tot twee risicobomen bij de Mariakerk in Oosterwijtwerd. Eentje heeft schade door een draadinsnoering, de andere is aangetast door zwam. Geen reden tot noodkap maar de bomen zullen er wel af moeten. Daar ligt dan gelijk weer een belangrijke taak voor ons: goed communiceren over deze beslissing. Dat kan via een dorpskrant of via de website, en soms beleggen we daarvoor een informatieve bijeenkomst.
Omdat herplant in dit geval niet mogelijk is vanwege de aanwezige zwam in de bodem, maar ook vanwege de archeologisch beschermde ondergrond van het kerkhof, komt vanuit Oosterwijtwerd het mooie plan: we laten van het vrijgekomen hout een bank maken!
Verder lees ik in het rapport het vermoeden dat alle essen een lichte vorm van essentaksterfte hebben. Straks, in de zomer wanneer bladvorming zich beter laat beoordelen, zullen de essen nader bekeken worden.

foto: Eltje Werkman

foto: Eltje Werkman

De volgende dag ligt er een aardige brief van de buurvrouw van de kerk te Westernieland. Ze nodigt ons uit om samen met haar eens te kijken naar twee grote essen: eentje aan de straatkant ter hoogte van de zuidgevel van de kerk en eentje ter hoogte van de toren. Deze bomen houden na 30 jaar toch wel erg veel zonlicht tegen.  We gaan kijken, en inderdaad doen ze dat. Omdat ook hier sprake blijkt van essentaksterfte valt al snel de beslissing om te gaan kappen. Nu is het niet zo dat wij makkelijk overgaan tot kappen, sterker nog, wij zijn doorgaans zeer terughoudend in ons kapbeleid. Alleen vanwege dringende redenen wordt er gekapt, uiteraard nadat dit gecommuniceerd is met het dorp .

zieke en zonwerende Es in Westernieland

zieke en zonwerende es in Westernieland

Ook buig ik me die dag over een specifiek probleem dat zich in Wirdum voordoet tijdens uitvaarten. Het stoepje voor de ingang van de kerk is wat lastig om een goede draai met de kist te kunnen maken. Een goed alternatief is geboden en dat hebben we in principe: op de plaats waar vroeger de toren stond, willen we een breder ‘plaatsje’ realiseren waarbij de contouren van de oude toren uitgangspunt zijn.

gebrandschilderd raam Ekenstein, Tjamsweer, met afbeelding van de toren te Wirdum. Foto: RCE

gebrandschilderd raam Ekenstein, Tjamsweer, met afbeelding van de toren te Wirdum. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort.

Ook het pad zou opnieuw aangelegd moeten worden en dan gelijk wat vlakker zodat de kerk goed te bereiken is voor iedereen

Wirdum. Foto: Eltje Werkman

Wirdum. Foto: Eltje Werkman

Aan het einde van de week ligt er het antwoord op een vraag vanuit Noordwijk. Hier zijn twee treuressen gekapt, en eigenlijk zou men graag nieuwe bomen aangeplant zien. Het antwoord is echter duidelijk; het verzoek kan niet ingewilligd worden om dezelfde archeologische redenen als in Oosterwijtwerd. Gelukkig wordt het verlies van de essen aardig gecompenseerd door het groen van de lindebomen die elf jaar geleden op het kerkhof zijn geplant.

Noordwijk: treuressen met essentaksterfte

Noordwijk: treuressen met essentaksterfte

Ten slotte heb ik, in het kader van de al eerder genoemde boomveiligheidsinspectie (TVA), een overleg met groenvoorziening A.J. van der Werf in Bedum over de bomenlijst die we onlangs hebben opgesteld. Wel zo handig als je eigenaar bent van een bos.

bomentelling

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s