’t Huuske

Schets ontwerp pantry toilet kerk Krewerd

Schets ontwerp pantry toilet kerk Krewerd

schetsvoorstel bestaand en nieuw aanzicht

schetsvoorstel bestaand en nieuw aanzicht

Niet alle kerken hebben het comfort van een toilet; in Bierum, Marsum en Holwierde bijvoorbeeld ontbreken ze. Krewerd kon tot voor kort aan dit lijstje toegevoegd worden, maar daar ligt ondertussen een mooi plan voor de realisatie van een toilet. Na goedkeuring van dit plan wordt de situatie als volgt: in de toren komt een nieuwe, uit hout opgebouwde entree die qua vorm prachtig past bij de andere paraboolvormen in de kerk. Aan weerszijden van deze nieuwe entree komen vanuit de kerk gezien, rechts een toilet en links een pantry en een opbergkast.

003-toilet-en-pantry-kerk-krewerd-vo-a2-1a50aangepast

doorsnede bestaand en nieuw

doorsnede bestaand en nieuw

Persoonlijk heb ik wel iets met toiletruimten maar het is niet een onderwerp dat speelt in de beleving van kerken. Niet geheel terecht vind ik. Onlangs was ik in de Hippolytuskerk in Middelstum waar een uitvoering was van het Magnificat van Johann Sebastian Bach.

DUNCAN WIJTING FOTOGRAFIE DWF

Middelstum: DUNCAN WIJTING FOTOGRAFIE

Bij aanvang hadden zich twee rijen gevormd: een voor de kaartverkoop en een voor het toilet. Ik bedoel maar.
Er zijn toiletten die zonder al te veel poespas of opsmuk simpelweg geplaatst zijn op een beschikbare en strategische plek. Maar er zijn ook toiletten in onze kerken die er net ietsjes uitspringen. Hetzij in het ontwerp, hetzij qua ontstaansgeschiedenis. En ik vind, die verdienen in ieder geval aandacht.

pleehokje-001

Dit pittoreske huuske staat lieflijk gevleid tegen de muur van het even pittoreske kerkje te Oostum. In alle bescheidenheid is dit eigen ontwerp van een simpele eenvoud doch zeer effectief. ’t Was overigens niet het eerste toilet dat we gerealiseerd hebben, dat was voor zover ik kan nagaan in 1974, in de kerk van Garnwerd. Hier kwam verscholen in de hal van de toren een piepklein toilet, zó onbeduidend dat er geen foto van te vinden is.

toiletvoorziening in Solwerd

toiletvoorziening in Solwerd

Behalve Oostum is ook in Solwerd de toiletvoorziening buiten tegen de kerkgevel gebouwd. Daarmee houdt de vergelijking gelijk op: ten eerste is deze toiletruimte beduidend luxueuzer uitgevoerd; ten tweede is er een toegang vanuit de kerk

Invalidentoilet, Solwerd

Invalidentoilet, Solwerd

solwerd-doorgang-kerk-naar-toiletgebouwtje

In Termunten is een vergelijkbare toiletoplossing gevonden. Weliswaar hebben wij er geen aandeel in gehad, er was al in voorzien vóór de overdracht aan ons, maar toch aardig om ontwerp te laten zien. Ook dit toilet is bereikbaar vanuit de toren

toilet-termuntne

We zijn overigens niet verplicht om een kerk te voorzien van een toilet, alleen als er sprake is van een horecavergunning is er die verplichting. Klein Wetsinge heeft dus een verplichte toiletvoorziening, en ook in de Der Aa-kerk is in dat opzicht voldaan. Daar is trouwens ook een bijzonder toilet: het in toepasselijke kleurstelling gerealiseerde zogenaamde “koninklijk toilet”. Destijds sprak men er schande van: al dat geld voor waarschijnlijk een eenmalig koninklijk hoge nood tijdens Koninginnedag in Groningen (2004). Nu, zo veel jaar na dato kan ik een ieder gerust stellen: het toilet moest sowieso opgeknapt worden. Kort daarvoor was in Marum de toiletgroep aangelegd met gebruik van warm oranje-kleurige mozaïektegels, mooi passend bij de rode baksteen. Van die tegels was ruimschoots overgebleven. Genoeg voor …  jawel.

toilet Marum

toilet Marum

"koninklijk toilet" in de Der Aa-kerk

“koninklijk toilet” in de Der Aa-kerk

Maar het kan nog vorstelijker. Als sluitstuk de opponent van het eenvoudige huuske te Oostum, de gouden zetel in Leegkerk

Gouden toiletblok in Leegkerk. Foto: Harold Koopman

Gouden toiletblok in Leegkerk. Foto: Harold Koopman

Ik vraag me af hoe het vroeger bij hoge nood ging in kerken; was er iets van een toilet of moest men de bosjes in?  Van de kerk in Harkstede weet ik dat haar oprichter Henric Piccardt boven de grote grafkelder een speciaal vertrek had met toilet (en daarboven nóg weer een ruimte voor zijn bibliotheek). Maar voor het overige kan ik slechts gissen. Misschien dat u aanvullende informatie hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s