Primeur voor Overschild

img_2053

U ziet het, het waterstaatskerkje in Overschild is gebouwd in 1880. Het is een van de kerken waarvoor wij in het kader van het project ‘Levende Monumenten in een Leefbare Regio‘ een doorbestemmingsplan hebben. Het is verder evenals de Molukse kerk een vier-in-één- kerk: herstel bevingsschade, restauratie, bouwkundig versterken en doorbestemmen in één keer uitvoeren. Hieronder ziet u een moodboard van wat wij voor ogen hebben; niet helemaal up-to-date, zo speelt het cultureel programma Fier geen rol meer, maar verder klopt het nog aardig.

doorbestemming001

En last but not least: Overschild heeft een primeur! Het is onze eerste kerk die bouwkundig zal worden versterkt door middel van Base Isolation.

foto: Eltje Werkman

foto: Eltje Werkman

Het mooie van Base Isolation is dat wat je hierboven ziet straks onveranderd is gebleven; de kerk behoudt haar ingetogen karakter, maar is voortaan schokbestendig. Op de foto’s hieronder kunt u behalve dat ingetogen karakter ook zien dat restauratie hard nodig is.

img_2116

img_2008

De techniekliefhebber moet ik teleurstellen; deze blog gaat niet zo zeer over het feitelijke proces van Base Isolation. Dat kan ook niet want het is nog niet gaande. In plaats daarvan heb ik het nu liever over het toeleidend proces, een bijzonder proces vind ik, zowel in het aantal betrokkenen als ook de inhoudelijke kennis en belangenvertegenwoordiging.

schade-kerk

Zo zaten wij in deskundig overleg samen met de RCE, gemeente Slochteren, NCG, Arup, Libau, Holstein architecten en de NAM gebogen over de vraag welke bouwkundige opties er zijn voor het versterken van het kerkje. Kiezen we voor de toevoeging van extra grote steunberen aan het gebouw, of liever voor stalen portalen in het interieur? Willen we een constructie van houten panelen in het interieur, of beslissen we voor Base Isolation. Deze vier opties waren stuk voor stuk in een beoordelingsmatrix gezet en aan de hand daarvan hebben we een goed doorwrochte keuze kunnen maken. De optie voor grote steunberen was eigenlijk de enige die unaniem weggestemd is.

Pieterburen. Foto: Jan Hoving

Pieterburen. Foto: Jan Hoving

Met een dergelijke wijziging aan het exterieur zou je geen waterstaatskerk meer zien, maar een middeleeuws kerkgebouw.
De optie van stalen portalen is ook een die esthetisch heel erg ingrijpt op de karakteristieke eenvoud van het interieur. Dan de houten panelen; daaraan vind ik persoonlijk twee interessante kanten zitten. Het geeft rust en regelmaat, en combineert prima met energiezuinigheid. Nadeel is echter dat de binnenruimte beduidend smaller wordt en dat daarmee het wezen van de kerk zal veranderen. De optie van Base Isolation is eigenlijk de enige die unaniem positief beoordeeld is.

2882824190

Nu zijn er spectaculair uitgevoerde Base Isolations, waarbij zoals hierboven de voormalige pastorie te Garrelsweer, het gebouw wordt gelift. Hier is overigens gekozen voor een systeem met frictie pendulum isolatoren.

foto: Henk Wind

foto: Henk Wind

Het kerkje in Overschild wordt niet gelift maar als het ware doorgezaagd, de stenen weggehaald en dempers ertussen geplaatst. Ach, toch ook best wel spectaculair.
Nu is het niet zo dat we Base Isolation dan maar bij iedere bevende kerk gaan toepassen, ze zijn lang niet allen geschikt voor een dergelijke constructie. Overschild is dat wel omdat het om een relatief eenvoudig gebouw gaat en omdat hier geen sprake is van archeologische waarde.
Ten slotte van hightech terug naar eentje uit de oude doos: Overschild zo rond het midden van de vorige eeuw.

0041650041650001

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s