Hebberig

Bouwhistorisch onderzoek Klein Wetsinge, p. 12

Als er gerestaureerd of verbouwd moet worden dan word ik hebberig -ik ben dus redelijk vaak hebberig. Ik wil graag alle bouwtekeningen hebben, alle opmeetschetsen, bouwhistorisch onderzoek, archiefonderzoek, pand dossiers, beeldmateriaal; echt alles wat er te vinden is over de bouwkundige geschiedenis van een kerk. Alles wat mij inzicht geeft in wat er voorheen al dan niet aan een kerk is gedaan.

Restauratie toren Hornhuizen deel fase 3

Daarom zat ik ook met veel voldoening in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) over het versterken van onze kerken waarbij de restauratiegeschiedenis centraal stond. Bij de RCE is men gestart met het inscannen van bouwhistorische documenten. De eerste bronnen waarover de RCE beschikt dateren uit het einde van de 19e eeuw. U snapt, reuze interessant. Of eigenlijk meer dan dat. Alle kennis en informatie vanaf die tijd tot aan heden is voor ons onontbeerlijk. Zonder de bronnen die ik zojuist al noemde beginnen we niet zo veel.

Werkboek restauratie Garmerwolde I p. 40

Het geeft ons kennis over historisch bouwen, inzicht in restauratiewezen, inzicht in bodem en fundering, inzicht in ingrepen aan onze kerken. Als we alle documenten inzichtelijk en goed toegankelijk hebben dan kunnen we op basis daarvan bijvoorbeeld kijken naar wat de effecten van bepaalde ingrepen zijn geweest. Ingrepen die we mogelijk opnieuw kunnen toepassen omdat ze prima gewerkt hebben. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er eerder goede oplossingen zijn geweest.
Er zijn veel oude en waardevolle bronnen.

uit: Archiefonderzoek Nieuw Scheemda

Punt is echter dat wij die lang niet altijd tot onze beschikking hebben, er soms zelfs geen weet van hebben. Samen met de RCE willen we kijken hoe we daar verbetering in kunnen aanbrengen, hoe een en ander toegankelijk gemaakt kan worden. Overigens niet zo eenvoudig als je zou denken, of hoe het idealiter zou moeten zijn. De RCE is soms gebonden aan rechthebbenden en kan daarom niet alles zo maar online zetten, ook al zou ze dat willen. Vreemd fenomeen in dit digitale tijdperk waar steeds meer informatie vrijelijk beschikbaar is voor iedereen.

Restauratie Eenum, deel 2, p. 2

Voor ons is die digitale toegankelijkheid op tweeërlei manieren belangrijk: belangrijk voor ons als bouwkundigen, maar zeker ook belangrijk voor onze informatiedeling met u. Willen we de kerken in stand houden dan is bevordering van de belangstelling ervoor immers een voorwaarde.

Bouwhistorisch onderzoek Saaxumhuizen, p. 12

Zo is onze mediatheek immer bezig met het inscannen van allerlei documenten; artikelen die in Groninger Kerken hebben gestaan, archiefonderzoeken van kerken, en sinds kort ook de restauratiedagboeken die in ons bezit zijn. Zo tussen de tekst door heb ik hiervan voorbeelden geplakt. Als dat naar meer smaakt, als ú daar hebberig van wordt: via de online catalogus op onze website kunt u  de rest bekijken.

Restauratie gewelfschilderingen Godlinze, p. 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s