Digitree

Dit is Wim Arends van Osaka Boomadvies. Wim is degene die uitvoering geeft aan onze bomeninspectie nieuwe stijl. Hij doet dit in opdracht van Groenvoorziening Van der Werf met wie wij een bomeninspectieovereenkomst hebben. Vorige week was ik met Wim op pad en ben helemaal enthousiast geraakt over Digitree: wat een uitvinding!

Met dit kastje loopt Wim al onze 54 kerkhoven langs en inspecteert daar elke boom. En al krimpt ons bomenbestand vanwege ziekte of ander ongemak; het zijn er nog altijd 1138! Waarvan ondertussen de helft gecontroleerd is.

Verdwalen of vergissen kan Wim zich niet want aan het riempje van dit kastje zit weer een kleiner kastje dat een GPS-signaal afgeeft waardoor Wim op de plattegrond precies kan zien waar hij zich op dat moment op het kerkhof bevindt en bij welke boom hij staat.

Van elke boom worden voet en stam uitvoerig bekeken en gecontroleerd op afwijkingen als breuken, scheuren, wonden, zwam. Dat soort zaken.

Ik weet niet of u het kan zien maar op de stam zitten zwarte vlekken, een teken dat er iets met de boom aan de hand is. Ook geluid geeft aan dat er iets aan de hand is; als Wim met de hamer op deze vlekken klopt dan hoort hij een holler geluid dan op de goede delen van de stam.

Als er scheuren of wonden in de stam zitten, dan wordt met een soort priem daarin geprikt om te kijken of de wond herstellende is of dat deze zich juist heeft verslechterd.

En zo ziet zo’n geïnspecteerd kerkhof er dan uit in Digitree, het computersysteem waarin wij digitaal op onze kerkhoven kunnen inzoomen. Per boom kunnen we informatie opvragen. De hoogte van de boom, handig om te weten welk materiaal ingezet moet worden bij werkzaamheden, en de stamdikte bijvoorbeeld. Dat laatste dient vermeld te worden bij een kapmelding. Uiteraard worden ook mankementen omschreven. De bomen die in slechte staat verkeren en op korte termijn gekapt moeten worden, zijn rood. Bomen die in de gaten gehouden moeten worden vanwege een dode tak of het vermoeden van een ziekte zijn geel. Gezonde bomen zijn donkergekleurd. Het voorbeeld hierboven betreft het kerkhof van Marsum. En u kan zelf constateren dat het aardig rood kleurt. De kapvergunning is dan ook al aangevraagd.

U snapt waarschijnlijk nu wel mijn grote enthousiasme over Digitree. Het is voor mij een stuk eenvoudiger geworden nu de staat van al onze bomen zo inzichtelijk is geworden. We weten nu waar we moeten ingrijpen, en als mensen ons bellen, ongerustheid zijn over een bepaalde boom dan kan ik direct de status van de boom bekijken en adequaat reageren. Er is best wel reden voor die ongerustheid, we hebben veel essen in ons bomenbezit waarvan veel besmet zijn met de essentaksterfte. Verder zijn er een aantal kastanjebomen met de kastanjebloedingsziekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s