Kerkschatten

Jantina Veltman neemt de kleine lezenaar onder handen.

Vrijdag aanstaande hebben de Vrienden van het kerkje Den Horn en wijzelf een klein feestje. We zetten de gerestaureerde avondmaalstafel,  grote en kleine lezenaar, offerblok, stoofje en voetenbank in het zonnetje. En ze zullen glimmen.

En Karin Veldman de grote lezenaar

Niet in de laatste plaats door de olieglaceer, eenvoudig sleepwerk met rauwe Siena en rauwe omber, en olieglaceer mahonieimitatie met gebrande Siena, gebrande omber en spatwerk in Kasselaarde. Pure proza spat zomaar van het restauratieverslag. Toegegeven, er staat ook dat het geschuurd en gereinigd is met Elynol, geplamuurd met Modostuc en voorgelakt met Sigma S2u nova primer hetgeen noodzakelijk is maar mij niet direct in vervoering brengt. Het resultaat, dankzij Richard Meulenbeek en Veltman en Veldman, uiteraard wel!

Interieur kerkje voor de restauratie in 2009-2010

Om het verhaal compleet te maken ga ik even een stapje terug in de tijd, naar 2010 toen het kerkje Den Horn gerestaureerd en wel werd overgedragen aan ons.

Interieur in 2012. Foto: Omke Oudeman

Bij de oplevering bleek in de loods van de aannemer nog een aantal goederen te zijn dat niet gerestaureerd was. Reden waarom is niet geheel bekend, de erbarmelijke staat wel: het zag er eigenlijk niet uit. Alleen het offerblok was in redelijke staat, maar daar ontbrak de sleutel weer van. Conclusie was destijds dat deze goederen niet meer in de net gerestaureerde kerk pasten en ze verdwenen uit beeld, in een schuur.

meubilair in de opslag

Dat zaken en meningen kunnen veranderen gebeurt vaker en deze keer heeft het te maken met het inzicht (mede dankzij Yvonne Nijlunsing) dat avondmaalstafel en grote lezenaar cultuurhistorisch van grote waarde blijken te zijn. Reden voor de Vrienden om actie te ondernemen en de stukken te laten restaureren. En dat is wonderwel gelukt!

gerestaureerde avondmaalstafel

Stoofje

Mooi ook dat niet alleen grote, aansprekende stukken zoals een avondmaalstafel de aandacht krijgen, maar nu ook eens wat bescheidener goederen zoals een voetenbank en het stoofje.  Marco Blokhuis, als specialist kerkelijk erfgoed werkzaam in Museum Catharijneconvent is vrijdag ook uitgenodigd om te spreken over kerkelijke goederen.

voetenbank

Ik heb uiteraard nog geen idee wat het exact gaat inhouden maar ik weet dat ook hij oog heeft voor minder aantrekkelijke of kostbare zaken. Zo schreef hij voor ons in De kerk als schatkamer over de hondenzweep die in de kerk van Nieuw Scheemda bij de preekstoel hangt. Door het achterliggende verhaal van de zweep deelt hij met ons de grote cultuurhistorische waarde ervan, puur omdat er maar zo weinig van bewaard zijn gebleven.

hondenzweep in Nieuw Scheemda

Met de beschrijving van wie of wat ermee geslagen moest worden, moesten wij lange tijd onze verbeelding doen spreken. Maar onlangs was onze baas vanwege de tentoonstelling Der Luther Effekt in het Deutsches Historisches Museum Berlijn,  waar hij dit aandoenlijke tafereeltje aantrof:

‘ In Side of the old Lutheran Church in 1800, Pa.’. door Lewis Miller (1795-1882). York, Pennsylvania, York County History Center. Uit de catalogus van de tentoonstelling ‘Der Luther Effekt – 500 Jahre Protestantismus in der Welt’, Deutsches Historisches Museum Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s