Ondertussen, in Appingedam

Vorige keer liet ik u de verschillende artist impressions zien, ondertussen is het proces volop gaande in de Molukse kerk.

Hierboven ziet u in stripvorm hoe een spant aangebracht wordt in het interieur; die spant is een van de onderdelen om de kerk aardbevingsbestendig maken.

En zo ziet de buitenkant er momenteel uit, redelijk schokkend maar het is nodig. Nodig voor het behoud van de NeHobo vloer, en nodig in het kader van aardbevingsbestendigheid. Vooral het middengedeelte moet worden ondersteund en dus zijn er de stalen balken die moeten worden aangebracht. Toegegeven, het is goedkoper om de vloer eruit te halen maar zoals u inmiddels van ons gewend bent; het gaat ons om duurzaamheid en kwaliteit, en om behoud van de monumentale waarde.

Dan het volgende ontluisterende plaatje: een stukje dakbedekking, representant voor veel meer dakbedekking.

Dat was een aantal weken geleden, zo is het nu.

En als u de laatste drie foto’s goed bekijkt dan ziet u ook een verschil aan de dakruiter: de spanten zijn nu roomwit in plaats van groen-crème.
Nog meer over kleur: proefvlakken. Zowel binnen als buiten opgezet om te beslissen wat de uiteindelijke kleurstelling wordt.

Buiten is bekend, het wordt een betonsteen grijs. In feite zeer authentiek want de kerk is opgebouwd uit betonstenen. De huidige afwerking is een crèmekleur met witte voegen. Misschien even wennen straks, maar mooi!

Dit is binnen. We zijn er nog niet over uit, maar persoonlijk vind ik het decoratieve gedeelte in het zaaltje achter een mooie, warme uitstraling hebben. De stenen zijn in verschillende kleuren afgewerkt. Over de per steen verschillende onderkleuren (kopergroen, lichtgeel, okergeel) is een oppervlakkige grijzige laag aangebracht waardoor de onderkleur zichtbaar is gebleven.

decoratieve stenen in achterste zaaltje

Een heel aardige klus vind ik het om zaken uit te zoeken om de jaren zestig in de Molukse kerk te behouden. Zo ben ik bezig met lampen. Deze lamp is afkomstig uit Wittewierum. Vier hangen er in de kerk, zes op zolder. En allemaal gaan ze naar Appingedam.

Voor degenen die zich afvragen of je zomaar lampen kunt wisselen; hierboven ziet u dat het niet de oorspronkelijke verlichting is, in Wittewierum komen daarom opnieuw bollen met metalen ophanging.

De houten stoelen die u hierboven ziet, die met een doorlopende rug en zitvlak, staan in meer Molukse kerken zoals in Wormerveer. Een exacte kopie (of eigenlijk honderd)  van de oorspronkelijke stoel wordt nagemaakt door Henk Hagenouw. Leuke is dat de Molukse gemeenschap zelf kussentjes erbij gaat maken.

Van deze bakelieten schakelaar en wandcontactdoos wil ik ook meer hebben. Lastig want retro jaren zestig is minder populair dan retro jaren dertig en dus lastiger verkrijgbaar.
En deze Bruynzeelkeuken (een ontwerp van Piet Zwart) komt er ook. Inclusief gordijntje. De foto hieronder is van een van de oude keukens uit de Molukse wijk. We hebben behalve de foto’s, ook een bestekbeschrijving. Heel fijn, Bruynzeel kan daarmee aan de slag.

 

 

 

Een Reactie op “Ondertussen, in Appingedam

  1. Pingback: Nog een laatste keer: Molukse kerk | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s