Kleurige bekroning

Wel eens gehoord van HRBE: High Risk Building Elements?  Hiervan staan er vier op de klokkentoren van Toornwerd; op iedere hoek een pinakel. En omdat het van die risicovolle elementen zijn -als ze losraken of omvallen is dat met een gewicht van 60 kg per stuk niet zo fijn voor de argeloze voorbijganger, hebben we ze nu verankerd met koolstofstaven.  Overigens zijn niet alleen de pinakels HRBE, maar ook de hoekribben zijn aangemerkt als gebouwelementen met een hoog risico.

Behalve de verankering zijn de pinakels, ook wel vazen of pilasters genoemd, van kleur verschoten. Waren ze eerst betonkleurig

pinakel van zo’n 60 kg

nu zijn ze als vanouds Goldbraun okerkleurig

Samen met de nu Terra di Siena rode daklijst die eerst vuilwit was, is de bekroning van dit elegante klokkentorentje als vanouds een kleurig geheel.

rode daklijst met grijze schijn balkkoppen

Een kleurigheid die nog eens extra versterkt wordt door de uitgesproken groene kleur op de deur

de dakkapellen

de gietijzeren ramen

en de galmplanken. Groen versterkt door de stralend witte kozijnen.

Het reduceren van gevaar van de risicovolle elementen was een van de werkzaamheden van bevingsschadeherstel en groot onderhoud. Verder is er veel lood vervangen, aangebracht met een dubbele fels en koperen klangen (even wat details vanwege het schone taalgebruik). Muurplaatwerk is aangepakt, ankers zijn geconserveerd en voorzien van vet band,  metsel- en voegwerk is weer netjes, hout hersteld of vernieuwd, bij de dakkapellen is er nu een weldorpel ter aanvulling op de onderdorpel om aldus een waterhol aan te brengen.

Hier en daar zijn nieuwe profielstenen gekomen, authentieke rode bakstenen gebaseerd op de oude profielstenen die door beschadiging hun oorspronkelijke kleur prijsgaven

In de spits zijn enkele houten schijn balkkoppen vervangen door een rooster waarmee deze ruimte voldoende geventileerd wordt. En als toppunt zijn loden muts en de windwijzer opgeknapt.

Tel die authentieke fleurigheid erbij op en het resultaat dat in april werd opgeleverd, is er een waar we blij van worden.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s