De tussenstand

Foto: Duncan Wijting

In de eerste blog van dit jaar berichtte ik u over onze onderhoudsplannen, een paar blogjes verder werd Brim: Sim.  Ondertussen heb ik alle offertes voor de ingeplande objecten beoordeeld en lijken tijden van schaarste voorbij; het gaat goed in de bouwwereld van Nederland. Maar goed, dat even terzijde. Tijd voor een nieuwe tussenstand.

Foto: Duncan Wijting

De Jacobuskerk in Zeerijp is een driedubbel combiproject: aardbevingsherstel, onderhoud, en restauratie van klokken en  klokkenstoel. Met het laatste zijn we gestart, dat wil zeggen: ik heb een offerte aangevraagd bij een technisch bedrijf dat voor ons een torenmeting gaat doen. Zo’n meting houdt in dat de bewegingen van de toren met de klokken in actie gemeten gaan worden.

Eerst een meting van de huidige toestand en daarna een meting waarbij uitgegaan wordt van een gerestaureerde situatie: krukassen zijn dan vervangen door rechte assen, in de derde gang is een extra klok aangebracht. Met de uitkomsten van deze meetgegevens moet dan duidelijk zijn of de plannen al dan niet uitgevoerd kunnen worden. Overigens leuk om in het kader hiervan te lezen: luidende klokken en schommelende torens
Wanneer bevingsherstel en onderhoud gaan plaatsvinden weet ik op dit moment nog niet.

kerk Marum

Het beeld hieronder is inmiddels verleden tijd. Als u nu in de kerk van Marum het orgel bewondert dan zal uw blik niet meer worden afgeleid door storend stucwerk.

Dat gedaan hebbende gaan we verder met buitenschilderwerk

en pakken we in de toren de onveilige situatie van ladders aan. Ik verwacht dat het voor de bouwvak klaar is.

Foto: Omke Oudeman

In Den Horn is het stucwerk aan de binnenzijde hersteld met uitzondering van dit bijzonder natte gedeelte. Laat maar lekker even drogen, stuken we later wel.

Het schilderwerk buiten en binnen zal volgende week (laatste week van juni) van start gaan.

Buitenom zal het ietwat gefaseerd verlopen en wel vanwege een uitbundig bloeiende tuin van de buren waar we graag even rekening mee houden.

De kerk van Losdorp is een bijkomend project. Bij de overname was al bekend dat het in de toren lekt en die lekkage is sindsdien alleen maar erger geworden.

Tijd om in actie te komen. Binnenkort komt er een steiger om de toren, zal het lood bij de eerste versnijding (want daar zit de lekkage) gedemonteerd worden zodat we de oorzaak kunnen achterhalen. En uiteraard verhelpen.

Slotstuk van deze torenklus is schilderwerk.

Zo, bent u weer even op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s