And now for something completely different

foto: DvhN, 2015

U ziet het goed; geen kerk maar een schoolgebouw. Uiteraard niet zo maar een school, het is een zogenaamde Finse School. Een type houten schoolgebouw dat in de jaren 1948-1950, toen in korte tijd er veel nieuwe scholen moesten komen, verspreid door Nederland is gebouwd.

Finse school, IJmuiden

Finse school in Apeldoorn: Door Apdency – Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43898496

Het hout waarvan de scholen zijn gebouwd is afkomstig uit Finland en werd destijds geleverd als onderdeel van een handelsovereenkomst tussen Nederland en Finland, vandaar de naam ‘Finse School’. Het ontwerp is van de gebroeders Laurentius, beiden als architect verbonden aan de firma N.V. Panagro. In totaal zijn er zo’n 115 scholen gebouwd waarvan een tiental in Groningen. Het overgrote deel van de Finse Scholen is ondertussen afgebroken, ook in Groningen; die aan de Helper Westsingel zijn de laatst overgeblevenen. Cultuurhistorisch gezien zijn deze scholen dus waardevol.

Desondanks stond vanwege de slechte staat door achterstallig onderhoud, de Finse school aan de Helper Westsingel in Groningen vorig jaar nog op de nominatie om gesloopt te worden. Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap staken daar een stokje voor.  Zo simpel als ik het hier stel was het beslist niet, maar het gebouwtje staat nog fier overeind,

er wordt nu zelfs geschilderd. Het kan verkeren. De Finse school is ondertussen eigendom van het Groninger Monumenten Fonds en in die hoedanigheid is de school op het klussenlijstje van ons terecht gekomen. Wij geven immers bouwkundig advies aan derden als het GMF en Bisdom Groningen-Leeuwarden.

Nog een ‘bijklus’: de Electriciteitscentrale in Veendam, gebouwd rond 1900, eerst geëxploiteerd door de Eerste Nederlandsche Electriciteits Maatschappij, daarna door Electriciteits Maatschappij Veenkoloniën, respectievelijk Electriciteitsbedrijf Groningen en Drenthe

Turfcentrale in vroeger dagen. Collectie Veenkoloniaal Museum

Collectie Veenkoloniaal Museum

en na nog wat omzwervingen tegenwoordig onder de naam Turfcentrale onderdak biedend aan verschillende ateliers.

Ook dit gebouw is eigendom van het GMF en het is wederom in opdracht van dit fonds dat ik hier de onderhoudswerkzaamheden begeleid. Veel schilderwerk binnen en buiten waarbij alle verrotte hout wordt aangepakt. Bepaald geen overbodige luxe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s