Het baarhuisje in Stedum

Dit kleine huisje, hier de achterzijde

en hier de voorzijde, is omstreeks 1890 als koets annex baarhuisje ontworpen door de Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland. In die tijd had het bepaald een ander aanzien:

Tot januari 2016 was het baarhuisje van de gemeente Stedum die het in de jaren zeventig drastisch verbouwde; de spits ging eraf, een deur werd dichtgemetseld, twee houten deuren werden vervangen door een metalen kanteldeur, en ook het zadeldakje aan de achterzijde verdween.
Over die spits  was tijdens de bouwvergaderingen in 1890 al enige discussie. Evenals de eventuele toepassing van een tweede soort, iets duurdere, steen. Volgens een van de raadsleden diende er meer op deugd dan op sieraad worden gelet. Exit duurdere steensoort. Het torentje kon volgens B en W komen te vervallen, maar hier besliste de raad anders. Geen duurdere stenen dus, maar wel een duurdere toren..

tekening van het oorspronkelijke lijkenhuisje

Terug naar het heden. Nu het huisje in handen is gekomen van de Stichting Historisch Stedum gloort er iets van historisch herstel aan de horizon. De Stichting is namelijk van mening dat door het gebruik van het huisje voor de jaarlijkse dodenherdenking (er is ook een gedenkplaat voor vijf oorlogsslachtoffers) en het bijzondere ontwerp, het weer in zijn oorspronkelijke staat moet worden terug gebracht. Dat vertaalt zich in het reconstrueren van een met leien gedekte spits zoals die oorspronkelijk op het huisje heeft gestaan. Maar ook de voorzijde gaat veranderen met het oorspronkelijke aanzien voor ogen.

Zo zullen de bestaande deuren en kozijnen worden verwijderd, links en rechts nieuwe, getoogde (licht gebogen; zie oorspronkelijke bouwtekening) kozijnen worden geplaatst waarin een deur komt. In het midden komt eveneens een nieuw getoogd kozijn met een deur. Bovendien worden boven de nieuwe kozijnen een nieuwe rollaag geconstrueerd.  Verder is het de bedoeling dat aan de achterzijde het zadeldakje terug komt, inclusief overstekken.

gedenkplaat oorlogsslachtoffers

Daar waar ooit een venster gezeten heeft, zit nu de gedenkplaat voor vijf oorlogsslachtoffers. Het venster komt terug hetgeen betekent dat er een vervangende plek gezocht moet worden voor deze plaat.

Ten slotte worden onderdelen als deuren, kozijnen, gootbetimmering, overstekken en ankers geschilderd.
De basis van het huisje is nog in goede staat waardoor dit herstel mogelijk is en dat is alvast mooi. We proberen dan ook zo veel mogelijk van het bestaande in stand te houden. We; dat zijn vooral de vrijwilligers van de Stichting met wie ik maandag een overleg had over de op handen zijnde restauratie. De restauratie werkzaamheden worden door deskundige restaurateurs in nauwe samenwerking met deze vrijwilligers uitgevoerd. Mijn aandeel in dezen is vooral begeleiding en een stukje voorwerk. Voorwerk voor de subsidieaanvraag bijvoorbeeld, toch wel een hoofdstuk apart. Ook de vergunning regel ik; voor mij bekend terrein, voor de vrijwilligers wat minder.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s