Groene passie

Geen ongebruikelijk gezicht hierboven, zeker niet in de herfst. Maar wat eraan vooraf ging? Een grote dosis jeugdige passie voor groen, ondergebracht in de stichting: Stichting Green Passion. Deze stichting is onderdeel van MBO Terra Groningen, het bestuur van de stichting bestaat uit studenten van deze opleiding. De studenten doen op deze manier niet alleen ervaring op in de praktijk van groenbeheer, ze leren ook opdrachten te verwerven en offertes op te maken. Al met al een ontzettend leuk maar dus ook leerzaam initiatief. Uiteraard doen we daar graag aan mee, en zo hebben we sinds dit najaar een plezierige overeenkomst met deze passievolle groenbeheerders.

Intentieverklaring samenwerking

De ondertekening van de intentieverklaring vond in september al plaats, in Wittewierum, daar waar de eerste opdracht in het kader van de samenwerking lag: het verzorgen van groenprojecten op onze kerkhoven.

Ondertekening door directie SOGK en bestuurslid Green Passion

Na ondertekening dus aan de slag op het kerkhof van Wittewierum: ruimen van groenafval zodat er gemaaid kan worden en het verwijderen van onkruid en dergelijke rondom de bomen. Het is op de foto hieronder niet direct zichtbaar, maar geloof me, het was niet fantastisch tuinweer: harde wind en buien. Onze partners in groen lieten zich niet kennen en werkten stevig door, maar als het al te nat werd mocht er geschuild worden in de kerk. De plaatselijke commissie van Wittewierum had voor thee en koffie gezorgd.

Zoals u wellicht weet hebben we, straks met de overdracht van kerk en kerkhof te Slochteren op vrijdag 30 november aanstaande, in totaal 56 kerkhoven en daarbij een aantal (pastorie)tuinen. Zelf zorgen we voor het reguliere groenbeheer van al deze terreinen maar de kleinere klussen blijven er vaak liggen. Met de overeenkomst tussen Green Passion kan je volgens mij gerust spreken van een win-win-situatie: praktijkervaring voor de Terra-studenten, een opgeruimd kerkhof voor ons.

kerkhof Garmerwolde

Een volgende klus was op het kerkhof van Garmerwolde. Hier wachtten onder andere een verwilderde heg, boomopslag, en een dichtgeslibde slootkant op een degelijke aanpak.

Thesinge. Foto: Eltje Werkman

In Thesinge zijn de knotwilgen weer netjes bijgewerkt en is  opslag verwijderd, in Vierhuizen hebben de Green Passion-studenten de beheerder van het kerkhof een helpende hand geboden bij het schonen van het kunstwerk en het snoeien van de begroeiing langs het pad.

Kunstwerk Huang Yong Ping, Vierhuizen

En in Wierhuizen ten slotte is het opslag rondom het kerkhof verwijderd. Daar heb ik geen plaatje van, wel van het kerkhof

kerkhof Wierhuizen, 2017

De ervaringen met de studenten van Green Passion zijn tot nu toe prima, ik hoor niets anders dan lof. Werkzaamheden worden tot volle tevredenheid uitgevoerd, er wordt rekening gehouden met de omgeving, het contact verloopt plezierig. Op dus naar de volgende klus

kerkhof Pieterburen. Foto: Wim Bastiaanse

foto: Wim Bastiaanse

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s