Eigentijds pointillisme en meer

Een inkoppertje: zoek de verschillen tussen dit plaatje …

en het volgende (het ontbreken van twee personen en een rode trap tellen we even niet mee)

Wat opvalt lijkt nog het meest op een eigentijds staaltje van pointillisme, maar bij nader inzien zijn het schroeven met kleine rozetten om het stucwerk op riet vast te zetten. Het stucwerk kwam los te zitten; na zoveel jaar zijn de ijzeren binddraden verroest en versleten. Uiteraard willen we het gewelf behouden en daarom moet het op deze manier worden vastgezet.

Herstel van het stucwerk is onderdeel van groot onderhoud, en bevingsherstel aan de kerk van Breede.

In het kader daarvan staat verder op het program: herstel van verrotte balkkoppen en staanders onder de dakruiter, en schilderwerk. Dat laatste zal in het voorjaar gebeuren.

Een vergelijkbaar plaatje in Termunten, al staat hier een blauwe container in plaats van een pipowagen. Maar ook hier verraadt die container dat er iets gaande is.

Binnenin de kerk is dit inderdaad het beeld.

Het verwijderen van kaleiwerk (kalklaag en verf) op de muren door middel van stralen; dat is niet wat u letterlijk kunt terugzien op de beelden, maar het gebeurde wel. Die kalklaag is door de aanwezige zoutconcentratie verzadigd geraakt en heeft zich dientengevolge behoorlijk verdicht.  Een beetje bijschuren en sausen heeft geen zin, dan kan je wachten op het opnieuw afbladderen van de sauslaag. Constructiever is het om alles te verwijderen zodat er een goede ondergrond is voor de nieuwe sauslaag.

Verder zijn intussen een aantal glas-en-loodramen uit hun sponningen gehaald om gerestaureerd te worden. Ook is de verwarming van de kerkbanken verwijderd: hierin was asbest verwerkt.

Onder ziet u op grote hoogte in Harkstede, één van de restauratoren van restauratie- en decoratieschilders Veldman en Veltman

Hier is kleurherstel van diverse elementen onderdeel van groot onderhoud in de kerk.

Groot onderhoud in Harkstede

gedenkbord van de bouw van de kerk wordt onder handen genomen

En zó was de aanblik van het Van Oeckelenorgel in Garmerwolde in november, de laatste fase van de restauratie van het orgel (eerste fasen zijn in 1996-1998 uitgevoerd). Het sluitstuk van de restauratie bestond uit de restauratie van het pijpwerk en herstel van oorspronkelijke toonhoogte. Zo zijn er 22 extra pijpen in Van Oeckelen faktuur gemaakt, zijn er kaakjes gezet bij kleinere pijpen in de hoogste regionen, en is divers pijpwerk verlengd om de benodigde Hrz te kunnen behalen. (Eigenlijk zou ik hier veel meer willen vertellen over stemkrullen bijvoorbeeld of over stemflappen, kelen inpassen, vlakken en beleren, het vervangen van voeten of tongen; orgeltaal is zó fascinerend)

balgen in aanbouw plus de oude balg

Verder zijn twee nieuwe balgen teruggebracht waarmee er in totaal weer drie balgen zijn, en is er extra werk verricht aan Trompet 8′ en Fagot 16′.

Met de kerstdagen was dit het beeld. Klaar!

 

 

 

4 Reacties op “Eigentijds pointillisme en meer

  1. Mooie blog van de verschillende restauraties!!
    Kleine rectificaties t.a.v. de restauratie van het orgel in Garmerwolde: dit orgel is gebouwd door van Oeckelen niet door Schnitger.
    De laatste afbeelding van het orgel met de kerstboom getiteld: met de kerstdagen was dit het beeld, klaar! Is niet de eindtoestand van de restauratie. Het snijwerk ontbreekt. Waarschijnlijk een foto van kerst een jaar geleden

  2. ‘En zó was de aanblik van het Schnitgerorgel in Garmerwolde’ – dit moet natuurlijk zijn Van Oeckelenorgel – .’In 1851 bouwde Petrus van Oeckelen een nieuw orgel voor de kerk in Garmerwolde als vervanging voor een 17e eeuws instrument waarvan de bouwer onbekend is. Dit orgel werd o.a. door Andreas de Mare, Hinz en Lohman onderhouden. Het van Oeckelen orgel heeft twee manualen en een aangehangen pedaal met 20 stemmen, verdeeld over hoofdwerk 11 en bovenwerk 9 stemmen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s