Wat gaan we dit jaar doen?

Klokkenstoel in Zeerijp

Behalve allerlei jubileumactiviteiten is er uiteraard het voortdurende onderhoud aan kerken, ik ben dan ook bezig met de voorbereiding van de projecten. Dat betekent bestekken maken, offertes aanvragen en ter plekke kijken wat er moet gebeuren. Zo moet in Middelstum en in Zeerijp de klokkenstoel worden hersteld.  In Zeerijp is er sprake van losse en ontbrekende onderdelen, in Middelstum is een verbindingsbalk ooit doorgezaagd om ruimte te maken voor het terugplaatsen van een gerestaureerde luidklok. De wens om de klokkenstoelen te restaureren en verstevigen heeft een speciale achtergrond: het terugbrengen van ontbrekende luidklokken. Voor Zeerijp eentje, voor Middelstum twee.

Hippolytuskerk te Middelstum. Foto: Duncan Wijting, 2014

Het Groninger kerkluidklokkenbestand zal op termijn dus uitgebreid worden met de terugkeer van drie luidklokken.  En als het even meezit  zal gietmeester Simon Laudy deze luidklokken ter plekke gieten!  Behalve deze specifieke restauratie is er aan beide kerken bevingsschade die hersteld moet worden en daarbij regulier onderhoud.

Collega Bekooy toont bevingsschade in de toren van Zeerijp. Foto: Jan van Reenen, 2018

Bovendien is in Middelstum ook de pastorie ingepland voor onderhoud aan gevel, binnenwanden, kapconstructie, dakbedekking, goten, hemelwaterafvoer, stuc- en schilderwerk. Groot onderhoud dus.

Pastorie te Middelstum. Foto: Duncan Wijting

Twee kerken en één pastorie zijn inmiddels de revue gepasseerd, maar in totaal zijn het dit jaar 15 kerkgebouwen, een synagoge, een pastorie (die van Middelstum) en een toren die onderhoud krijgen, eventueel in combinatie met bevingsherstel.
Een dergelijke combi is gepland in de kerken van Breede Bedum, Kropswolde, Ulrum, en in ‘t Zandt. Bij laatstgenoemde wordt ook het voeg- en schilderwerk aan de toren in het onderhoud meegenomen.

Kerk Ulrum. Foto Eltje Werkman

Veel schilderwerk zal straks worden uitgevoerd aan de kerken van Engelbert, Eenum, Wittewierum, Feerwerd en Noordbroek, en in de synagoge in Groningen-stad.  In geval van Engelbert, Noordbroek, Feerwerd en de synagoge wordt ook het stucwerk hersteld, en Engelbert heeft als extraatje nog de schoonmaak van de buitengevels. (over extraatjes gesproken, in de kerk van Feerwerd wordt een en ander aangepast in de keuken, maar dit valt niet onder de Brim)

Kerk Engelbert, 2014

In Oldehove wordt het pannendak aan de noordkant hersteld, in Harkstede nadert onderhoud/restauratie binnenin de kerk zijn afronding en wordt het tijd voor de buitenkant.

Liudgerkerk Oldehove, foto: Omke Oudeman, 2013

Voor Garnwerd ten slotte, betekent de Brim: groot onderhoud aan het orgel. Het zal in ieder geval grondig worden gereinigd, en daarnaast bevat het onderhoud veel verbeter/herstelpunten op nagenoeg alle onderdelen.

Orgel in Garnwerd

 

 

 

 

 

Een Reactie op “Wat gaan we dit jaar doen?

  1. Pingback: Even een update | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s