Groen pareltje in Uithuizen

foto: Eltje Werkman

Prachtig groen plekje daar in Uithuizen, zo rondom de oude dorpskerk. Een kerkhof omringd door leilindes en twee karakteristieke treuressen op het hof zelf. Zo wás het althans. De foto hierboven is van een aantal jaren geleden en intussen is het ietsiepietsie minder groen. Niet opzettelijk, maar als jammerlijk gevolg van ziekte en ongemak. Vorig jaar zijn de bomen geïnspecteerd en de uitkomst ervan was voor een drietal lindes en de twee treuressen direct al fataal.

Twee inmiddels gekapte treuressen

laten een leegte na

De kaalslag is nog niet voorbij; de leilindes rondom het kerkhof hebben hun beste tijd gehad, dat was eerder al vastgesteld door een boominspecteur, en daarmee is hun lot op termijn ook bezegeld. Binnen vijf jaar zullen deze bomen in fases worden gekapt. Het goede nieuws is echter dat, eveneens gefaseerd, er ook weer nieuwe bomen geplant worden want de nieuwe Gemeente Het Hogeland en wijzelf zijn het roerend eens: het groene karakter van het kerkhof moet in stand blijven. Daartoe hebben we gezamenlijk een vijfjarenplan bedacht waarbij het kerkhof weliswaar grondig wordt aangepakt, maar op een groenbehoudende manier. We doen met andere woorden actief aan herplant. Zo zijn er vorige week in plaats van de twee gekapte treuressen, deze bomen gekomen

twee honingbomen oftewel

Voor de drie zwaar zieke lindes die onlangs gekapt zijn is vooralsnog geen herplant mogelijk vanwege de locatie dicht bij de kerk.

Hier is geen herplant mogelijk

Wellicht wat vreemd als je bedenkt dat er bomen hebben gestaan, maar het heeft met de stobbes te maken. Die worden tot een paar centimeter onder het maaiveld uitgefreesd en dan stopt het. We willen de grond van het kerkhof zo veel als mogelijk onberoerd laten. Het gat boven de resterende stobbe wordt opgevuld en vervolgens ingezaaid met gras zodat straks niets herinnert aan de bomen die er ooit stonden. Voordeel van deze methode is dus het ongemoeid laten van de grond, nadeel is dat er geen herplant op deze plek mogelijk is. Voor de overige nog te kappen lindes komt wel vervanging. Zo volwassen groen als op het eerste plaatje zal het eerst niet zijn, daar is helaas niets aan te doen, herplant moet uitgroeien.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s