Het Feest! begint

artist impression: MX13

Het is zover! Op 1 april start de realisatie van ons project in Garmerwolde. De vrijstaande toren, maar ook Kerkhörn worden ingrijpend veranderd (kerkhörn wordt zelfs compleet vernieuwd) zodat ze aan het einde van dit jaar in gebruik kunnen worden genomen als een permanente museale locatie: Feest! In Oost en West.
Hieronder ziet u artist impressions van de nieuwe Kerkhörn oftewel het ontvangstgebouw waarin ook een museumwinkel en horeca is bedacht. Bezoekers kunnen zich hier informeren over wat zij straks in de toren gaan zien en beleven.

artist impression: MX13

MX13  staat garant voor dit nieuwe gebouw, én heeft voor de toren een bijzondere, architectonische trap ontworpen van in totaal zo’n 15 meter hoog.

Een nog niets vermoedende toren. Foto: Eltje Werkman

De trap heeft een spiralende, cyclische vorm: de routes naar boven en weer naar beneden, zijn gescheiden en draaien om elkaar heen.

cyclische en spiralende trap: MX13

Bezoekers maken op deze manier een cirkelgang die ook nog eens langs de kerkklok voert. De tijd heeft dan ook een rol in de ontdekkingstocht door de toren:  je ziet de kerkklok in een lege schacht die als een centrale as door de toren loopt, en hoort ondertussen het tikken van het uurwerk.

view richting offerfeest:  MX13

Helemaal bovenin de toren aangekomen is er een raam in het zadeldak dat natuurlijk een fantastisch uitzicht geeft over het Groninger landschap.

view exterieur:  MX13

De tocht is uiteraard ook gericht op de kennismaking met acht bekende en misschien iets minder bekende christelijke en islamitische feesten. Onderweg kom je tegen: Kerst, Pasen, de geboorte van de profeet Mohammed, Hemelvaart, Ramadan, Suikerfeest, Offerfeest, en Pinksteren.

Studio 212Fahrenheit

Deze feesten zijn op een aansprekende en prikkelende manier verbeeld door Studio 212Fahrenheit. Hieronder een voorproefje van Kerst, Pasen en Ramadan

Een kroon hangt als een mobile aan het plafond, met daaronder de spelers uit het kerstverhaal. Er klinkt ‘Ere zij God’. Studio 212Fahrenheit

Een tombe waarin je een vlakke hartslaglijn ziet. Door een stethoscoop tegen je borst te houden, lichten de rode harten vervolgens op in het ritme van jouw hart. Studio 212Fahrenheit

 

Impressie Ramadan

Een tijd van onthouding, beheersing en bezinning. Er wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. In deze zenuwspiraal mag het eten en drinken letterlijk niet worden aangeraakt. Studio 212Fahrenheit

Vindt u dit bij voorbaat al een hele beleving, er is nóg een aansprekende beleving. Als je straks van het ontvangstgebouw naar de kerk loopt dan gaat dat over een stukje terrein waar ooit het schip van de kerk heeft gestaan. Dat schip is wegens bouwvalligheid in de negentiende eeuw afgebroken, maar krijgt een bijzondere reconstructie. In tegenstelling tot wat u in deze link kunt lezen worden de contouren van het schip zichtbaar gemaakt door een omkadering van een strook grint met een rand van cortenstaal.

Visualisatie van het verdwenen schip: MX13

Het kerkgebouw zelf krijgt een nieuwe entree waardoor je straks vanaf de plek waar het oorspronkelijke schip was, de kerk binnen komt.

architect Marnix van der Scheer van bureau MX13

 

3 Reacties op “Het Feest! begint

  1. Pingback: Een bijzondere restauratie | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s