Nieuw jaar, nieuw ronde

Ingang synagoge, 2020

Ook dit jaar een overzicht van kerken die in het kader van Sim onderhoud krijgen. Het is een aardige lijst dus gaat u er maar eens rustig voor zitten.
Een aantal bekenden van vorig jaar ziet u in deze ronde voorbij komen. Te beginnen in Stad. Bovenin ziet u de ingang van de synagoge aan de Folkingestraat. We zijn daar inmiddels aangeland bij het schilderwerk buiten, dat zal in het vroege voorjaar starten.

Pastorie te Middelstum

Tijdens het schilderwerk aan de buitenkant van deze fraaie pastorie stuitten we op verschillende kleuren, die nogal afwijken van de huidige kleurstelling.

Reden voor ons om een pauze in te lassen en eerst een kleurhistorisch onderzoek te laten verrichten.

kerk Middelstum. Duncan Wijting, 2014

Dit gaat in combinatie met kleuronderzoek van het buitenschilderwerk van de nabijgelegen Hippolytuskerk. Hier wordt dit jaar van start gegaan met bevingsherstel in combinatie met groot onderhoud. En ‘groot’ kunt u dit keer gerust lezen als zeer uitgebreid: ook de klokkenstoel (vorig jaar al aangekondigd, maar even doorgeschoven) en het in 1863 door Petrus van Oeckelen gebouwde orgel

Van Oeckelenorgel in Middelstum. Arjan Bronkhorst, 2017

zullen grondig worden aangepakt. Het is al meer dan 35 jaar geleden dat het orgel in onderhoud is geweest; tijd voor een grote schoonmaakbeurt en herstel waar nodig.

Jacobuskerk Zeerijp. Duncan Wijting, 2015

Het herstel van een andere klokkenstoel, die van Zeerijp, is ook doorgeschoven naar dit jaar, evenals het eerder aangekondigde herstel van mijnbouwschade en groot onderhoud van de Jacobuskerk.

mijnbouwschade in Zeerijp

kerk Ulrum. Omke Oudeman, 2013

Ulrum is de laatste bekende van vorig jaar, en ook hier is sprake van een combinatie van herstel van mijnbouwschade met groot onderhoud. Nadruk ligt op herstel van leien daken en van de torengevel. En als er dan toch een steiger staat, gelijk even het wijzerwerk aanpakken.

kerk Klein Wetsinge. Duncan Wijting, 2015

Het lijkt zo kort geleden dat de kerk van Klein Wetsinge ingrijpend gerestaureerd en verbouwd is. Toch is het intussen tijd voor een schilderbeurt: ramen, deuren, goten, dakruiter (waaraan tevens herstel van aangetast hout), en binnenin wordt het sauswerk opgefrist.

Sint-Georgiuskerk te Stitswerd, 2019

Voor Stitswerd is het tijd voor herstel van houten onderdelen van de dakruiter, en als er dan toch een steiger staat -waar hebt u dit eerder gelezen- dan kan gelijk de aandrijving van de wijzers op de wijzerplaat worden aangepakt.

Verder wordt er gestart met schilderwerk aan het exterieur en staat herstel van mijnbouwschade op het program.

kerk Holwierde, 2019

Op naar een volgende dakruiter die hersteld dient te worden, en wel die van de Stefanuskerk van Holwierde. Verder zal er buitenom geschilderd worden en staat plaatselijk herstel van voegwerk ingepland.

Eerste boom uit Gouden Bomenfonds. Duncan Wijting, 2019

Vorig jaar werd bij de Johanneskerk in Losdorp de eerste boom uit het Gouden Bomenfonds geplaatst. Dit jaar staat de kerk ingepland voor herstel van mijnbouwschade. Gelukkig niet bar veel, maar ’t moet wel gebeuren.

pastorie Slochteren, 2019

De tweede pastorie van de Sim-lijst staat in Slochteren. Het dak behoeft hier enige aandacht; dakpannen en schoorsteen moeten hersteld worden. Verder zijn de goten aan vervanging toe en zal het schilderwerk buitenom gedaan worden.

Meedhuizen. Eltje Werkman, 2006

Herstel van dak en pannen is ook nodig voor de kerk van Meedhuizen. En ook hier zal worden geschilderd: ramen binnen en buiten, en deuren (nadat die hersteld zijn)

dakruiter Niebert, 2017

Meer buitenschilderwerk zal plaatsvinden in Niebert, Thesinge, Oosternieland, en Solwerd. In Niebert is de situatie vrij urgent door lekkage aan de dakruiter. Herstel hiervan moet allereerst, en op korte termijn gebeuren.

Sint-Nicolaaskerk in Oosternieland, 2019

Voor Oosternieland en Solwerd staat behalve schilderwerk, plaatselijk herstel van het voegwerk ingepland. Met als extraatje voor Solwerd de combinatie met herstel van mijnbouwschade

Winterfoto Solwerd. Omke Oudeman, 2010

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s