Veilig en gastvrij

foto: Omke Oudeman, 2014

Deze aansprekende, middeleeuwse zadeldaktoren staat in ’t Zandt, naast de Mariakerk. De plaatselijke commissie daar is lekker actief: in de kerk worden allerlei muzikale en culturele activiteiten georganiseerd. Bovendien is de kerk altijd open voor wie naar binnen wil, iets dat wij van harte toejuichen! Maar de commissie wil meer. Zij wil graag de toren betrekken bij de activiteiten die ze organiseert. In de toren zouden ook muziekevenementen, exposities, boekpresentaties, jubilea of noem maar op kunnen plaatsvinden. Nu zijn er alleen nog maar rondleidingen, maar die zijn voor de dapperen onder ons: om bovenin te komen moet een lange en steile trap worden beklommen.

lange, steile trap

Daarom zijn we begonnen met de versterking en aanpassing van de toren zodat de wens van een multifunctionele toren gerealiseerd kan worden. Concreet betekent dit dat de bestaande trappen verwijderd worden en dat er een ‘tussenvloer’ komt; er wordt dus een extra verdieping gecreรซerd. Naar de eerste en tweede verdieping in de toren komen nieuwe vurenhouten trappen. De lengte van de trappen wordt zo een stuk korter en de toegankelijkheid van de toren daarmee een stuk veiliger en makkelijker.

Uitsparing in de muur

Op deze plek in de muur heeft eerder een vloer gezeten. Deze uitsparingen worden dan ook gebruikt voor de plaatsing van een nieuwe, grenenhouten vloer.

tekening uit 1934. RCE

Een grenenhouten vloer dus van ca 3×2 meter die in dezelfde richting gaat lopen als de vloer in de situatie van 1934, en ondersteund door eiken balken.

Op deze plaats komt de nieuwe trap van de begane grond naar de eerste verdieping. De volgende nieuwe trap, die van de eerste naar de tweede verdieping blijft op dezelfde plaats en met hetzelfde trapgat.

Tekening nieuwe en bestaande situatie

Dit is overigens niet de enige kerk waar we een aanpassing voor veilig en gastvrij gebruik regelen. Zo gaan we in de Jacobuskerk te Feerwerd, al jaren onderdeel van het landelijke Rustpuntennetwerk, op deze plek โ‡“

een aantal banken weghalen en komt er een soort van uitgifte balie vanuit de keuken waarmee gasten voortaan niet meer in het gedrang komen. Hieronder kunt u op tekening de nieuwe situatie alvast zien.

Ook in Scheemda is er een vergelijkbare aanleiding voor in dit geval de realisatie van toiletruimte en een keukenblok. Deze zullen in de hal, in de ruimte van de voormalige consistorie komen.

Een Reactie op “Veilig en gastvrij

  1. Pingback: Feerwerd Rustpunt | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s