Vertrouwde ronde met onze nieuwe directeur

Overleg in Klein Wetsinge

Met onze kersverse directeur Patty Wageman hebben we nét voordat we met z’n allen een intelligente lockdown in gingen, ons verder zo vertrouwde Brim-rondje afgerond. Voor onze directeur een uitgelezen mogelijkheid om een mooie mix aan kerken te zien; rijk beschilderd zoals die van Holwierde, Oosternieland en Middelstum, idyllisch gelegen zoals Losdorp, Thesinge, en Meedhuizen. Overwelfd of recht plafond, heel oud of juist wat nieuwer zoals de kerk in Klein Wetsinge.

veelkleurige interieur van Oosternieland, 2020

Maar uiteraard stond de ontmoeting met de gebruikers van onze kerken centraal. Een kennismaking daarom met leden van plaatselijke commissies, met beheerders, met uitbaters of met leden van een kerkelijke gemeente.

interieur Stefanuskerk, Holwierde, 2020

De Stefanuskerk in Holwierde had de primeur met het gebruikelijke overleg over het onderhoud aan kerk en toren. Op 4 februari was het koud, ook in de kerk. Maar er was koffie en koek, als vanouds!

Johanneskerk met plastic in de ramen, Losdorp, 2020

Direct erna de Johanneskerk in Losdorp bezocht, die ligt immers zo lekker dicht bij Holwierde. Ook hier een hartelijke ontvangst, en in een prettig verwarmde ruimte. Behalve herstel van de glas-in-loodramen  stond dit jaar groot onderhoud in combinatie met herstel van mijnbouwschade op de agenda. Dit laatste nu is in overleg even doorgeschoven naar 2021. Puur praktisch puntje: de nabij gelegen kerk waar anders gekerkt zou worden, Spijk, wordt dit jaar gerestaureerd.

interieur Klein Wetsinge, Duncan Wijting, 2015

Diezelfde week ook Klein Wetsinge en Thesinge bezocht. In eerstgenoemde kerk wordt in de zomermaanden groot onderhoud uitgevoerd, samen met wat kleinere dingen die we onder het genot van cappuccino met madeleines (tja, Klein Wetsinge hé) met de uitbaters hebben besproken.

Kloosterkerk Thesinge, Omke Oudeman, 2007

In de kloosterkerk van Thesinge zijn we met de voltallige plaatselijke commissie het overleg over het schilderwerk gestart in de kerk maar vanwege de koude al snel uitgeweken naar de woning van een van de leden.

Kerk Meedhuizen, Duncan Wijting, 2017

Een week later naar de laatromaanse kerk van Meedhuizen, evenals Losdorp gelegen op de restanten van een wierde. Behalve het aanstaande onderhoud, hebben we hier overlegd over uitbreiding van de plaatselijke commissie. Die is gedecimeerd tot welgeteld 1 persoon. Dat is uiteraard niet werkbaar.

mijnbouwschade in Solwerd

Dezelfde middag door naar Solwerd, zonder directeur ditmaal, maar hartelijk ontvangen door de plaatselijke commissie met koffie en een schaal vol lekkers. Gesproken over het groot onderhoud in combinatie met herstel van mijnbouwschade dat gaat plaatsvinden. Deze kerk heeft behoorlijk wat scheuren, die opgevuld gaan worden met een mortel die qua hardheid speciaal voor deze kerk is aangepast.  Ook de slechte staat waarin de kerkbanken verkeren was een punt van bespreking. Restauratie hiervan is gewenst maar ook een kostbare aangelegenheid. Fondsenwerving is hier het devies.

mijnbouwschade gewelven Hippolytuskerk Middelstum: CREDIT: Ilvy Njiokiktjien for The New York Times

Halverwege februari was de Hippolytuskerk in Middelstum aan de beurt. Een uitgebreid overleg met beheerders van de kerk én met de Commissie Hemonybeiaard vanwege de gewenste extra luidklokken. In Middelstum zou dit jaar herstel van mijnbouwschade aan gewelven en de toren worden uitgevoerd. Corona strooit echter roet in het eten: Het zijn drie kleine, gespecificeerde bedrijfjes die de klus moeten klaren. Daarbij zou er een hoge en dure steiger moeten worden gehuurd vanwege die hoge gewelven. Stel dat gedurende de klus iemand zou uitvallen en dat is beslist niet ondenkbaar, dan staat de steiger er gedurende lange tijd nutteloos en heel duur te wezen. Daarom uitgesteld tot 2021, en dat heeft weer te maken met de agenda van de bedrijfjes.

Nicolaaskerk, Oosternieland, 2020

De dag erop werden we op het kerkhof van Oosternieland opgewacht door de Plaatselijke Commissie. In de kerk hebben we vervolgens toegelicht wat we gaan doen; schilderwerk binnen- en buitenzijde en plaatselijk herstel van het voegwerk.

Catharinakerk, Ulrum, Omke Oudeman, 2013

24 februari: in de stromende regen naar Ulrum waar we bij een van de leden van de plaatselijke commissie thuis bij de houtkachel werden onthaald met koffie en chocolade. Overleg gehad over de werkzaamheden aan de kerk: groot onderhoud in combinatie met herstel van mijnbouwschade aan toren en kerk. Vooral het metselwerk heeft herstel nodig. Maar ook de wijzerplaten, de assen van de klok, de leibedekking, en het lood worden hersteld.

Georgiuskerk, Stitswerd, Eeltje Werkman, 2005

In Stitswerd hebben we ons jaarlijkse brimrondgang, een memorabele in meerdere opzichten, kunnen afronden met een overleg over het herstel van het uurwerk en schilderwerk aan de dakruiter. Herstel van de mijnbouwschade gebeurt in het volgende jaar. En nu zitten we thuis, terugkijkend op een aantal  prettig verlopen werkbezoeken en uitbuikend van alle zo hartelijk aangeboden traktaties, de werkzaamheden voor te bereiden.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s