Een veelkleurige pastorie

Hierboven ziet u tussen alle tekstlabels door het huidige aanzien van de fraaie, tegenover de Hippolytuskerk gelegen pastorie in Middelstum. Die labels zitten er niet voor niets:  Tijdens voorbereidingen voor schilderwerk aan de buitenkant stuitten we op een afwijkende kleurstelling. We hebben een pauze ingelast zodat Restauratieschilders Veldman&Veltman de zaak grondig konden bestuderen. En inderdaad zal op basis daarvan het aanzien van de pastorie, maar ook van de serre aan de achterkant veranderen.

kleurverkenning. Foto: Veldman en Veltman

Het kleurenpalet van aangetroffen kleuren aan de serre is opvallend afwijkend van de huidige kleurstelling: van wit, lichtgrijs en crème tot donkergroen en ossenbloedrood! Harmoniërend met het glas-in-lood.

Minutieus krabwerk onthult verschillende verf/kleurlagen. Foto: Veldman en Veltman

Nog een voorbeeld, maar dan van de voordeur van de pastorie (voor uw leesgemak heb ik de foto even gekanteld). Daar werden op de kopse kant en in een klein hoekje in het bovenlicht oude restanten van een donkerbruine afwerking gevonden. Een kleur die zal terug komen.

foto: Veldman en Veltman

Afgaande op wat er gevonden is aan kleurrestanten heeft de pastorie direct na de bouwperiode er waarschijnlijk als volgt uitgezien: donkergroene ramen met crèmekleurige kozijnen en deurposten, donkerbruine voordeur en bovenlicht.

Zeegroen op het regelwerk van de serre, met bruin op de ramen. Waarschijnlijk zullen alle ramen met een donkerbruin afgewerkt zijn geweest.  De luiken van de pastorie zullen waarschijnlijk, net als het regelwerk van de serre een zeegroene afwerking hebben gehad. De omlijstingen van ramen en van de voordeur waren okerkleurig.

Het ossenbloedrood dat op de ramen van de serre is aangetroffen stamt uit een latere tijd, evenals het donkergroen en lichtgeel dat op kozijnen en deurposten  is aangetroffen.

De kleurverkenning heeft dus een aardig palet aan kleuren opgeleverd en op basis daarvan wordt dít het aanzien van pastorie en serre: bruin op ramen en deuren, zeegroen op overig houtwerk serre, en op de luiken van de pastorie.

Grijs op plinten en trasraam, met zwart voor de bovenste rand van de plint. Grijs/wit op de kozijnen van de pastorie, oker op steenachtige omlijstingen.

Het enige dat nu nog nader onderzocht moet worden is de kroonlijst. Afgaande op een foto van een punctie zou het een bruin en een zandkleur kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s