Bomen als geschiedenisboek

Kerk Meedhuizen

Het gebeurt soms: ben je net doende met een nieuwe klus en sluit de media er toevallig en min of meer bij aan. De nieuwe klus betreft een eerste aanzet tot constructief versterkingsonderzoek in de kerk van Meedhuizen. Daarvoor heeft Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bouwkundige informatie nodig, iets dat ik momenteel bijeen zoek. In NRC Handelsblad van een week geleden trof ik een interessant interview met de Belgische dendrochronoloog Valerie Trouet. De verbindende link nu in dezen is dendrochronologie: studie van patronen van jaarringen in bomen en hout.

jaarring. foto: Marc Pascual via Pixabay

De informatie van alle natuurlijke fenomenen (denk aan droogte, wateroverlast, meteorietinslagen e.d) die een boom tijdens zijn leven meemaakt ligt opgeslagen in die patronen. Mevrouw Trouet gebruikt de informatie ervan voor klimaatreconstructies van vele eeuwen. Maar er ligt meer historische informatie opgeslagen in de jaarringen. Dendrochronologie is zeer nauwkeurig (er kan zelfs mee bepaald worden of een boom in het voor- of najaar gekapt is) en verreweg de betrouwbaarste natuurwetenschappelijke methode om een gebouw te dateren. In ons geval geven de jaarringen informatie over de ouderdom van houten balklagen en kappen in kerken.

kapconstructie Meedhuizen

In de bouwkundige opname van Meedhuizen, sowieso in alle bouwkundige opnames die bouwhistorici Battjes & Ladrak hebben opgemaakt, is dendrochronologie een regelmatig terugkerend onderdeel. Reuze interessant. En soms levert het verrassende informatie op. In geval van Meedhuizen heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis over de verbouwing van de kerk:

uit: De kerk in Meedhuizen. Bouwhistorische opnamen / Battjes en Ladrak, bouwhistorici, 2010

bouwsporen: weggehakte pijlers aanzet muraalbogen

Een ander voorbeeld betreft de kerk van Vierhuizen, waar een dakspoor rond 1350 dateerde.

Vierhuizen. foto: Jaap Bouwman

uit: De kerk in Vierhuizen. Bouwhistorische opnamen / Battjes en Ladrak, bouwhistorici, 2008

kapplan kerk Vierhuizen

Of het bouwhistorische onderzoek naar de kerk van Woltersum, in oorsprong ook al zo’n ouwetje

uit: De kerk in Woltersum. Bouwhistorische opnamen / Battjes en Ladrak, bouwhistorici, 2006

kerk Woltersum. foto: Omke Oudeman, 2006

Misschien vindt u dit type onderzoek net zo interessant als ik. Er is veel over te lezen, dat hebt u al kunnen zien toen u de link bovenin gebruikte of nu alsnog even aanklikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s