Duurzame Schoolkerk

verbeelding offerfeest. foto: Studio 212 Fahrenheit

Beroerder start hadden we niet kunnen bedenken, maar gelukkig is sinds vorige week zaterdag (13 juni) de Schoolkerk én de permanente expositie Feest! weer te bezoeken. Doordeweeks geopend voor scholen, in het weekend voor een ieder die zo langzamerhand stiknieuwsgierig is geworden naar die spectaculaire inrichting in de toren van Garmerwolde. Je kunt vóór of tegen zijn om een eeuwenoude toren te gebruiken als toplocatie voor een educatief project: de vormgeving is aansprekend en, vind ik, bijzonder mooi.

Uitzichtpunt boven in de toren. Foto: Studio 212 Fahrenheit

Was de verbouwing- en inrichtingsklus een uitdaging, er was nog eentje. Die van duurzaamheid. We willen in de toren, maar ook in de kerk en in kerkhörn, het ontvangstgebouwtje, op duurzame wijze energie opwekken en gebruiken. Het ontvangstgebouwtje was nog het simpelst omdat hier sprake is van nieuwbouw. Het is goed geïsoleerd, en kan met behulp van een warmtepomp worden verwarmd met lage temperatuur.

kerkhörn goed geïsoleerd

Voor monumenten als kerk en toren zijn er echter geen standaard oplossingen. Isoleren is vaak niet mogelijk en ook het plaatsen van zonnepanelen is geen optie. Daarom hebben we gezocht naar verschillende methoden, bestaand en nieuwe, die gecombineerd mogelijkheden bieden voor het verminderen van energieverbruik én het opwekken van duurzame energie. Dat betekent dat er LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie is geïnstalleerd en dat gekozen is voor mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Verder hebben we voor de toren gekozen voor directe verwarming met infraroodpanelen. Op de projectieplaatsen wordt zodra iemand daar staat, de verwarming ingeschakeld.

infraroodpanelen in de toren; eentje aan de wand en eentje in het plafond. foto: Studio 212 Fahrenheit

De kerk is weer een ander verhaal; die moet vanwege gebrek aan isolatie en het beperkte gebruik worden verwarmd met hoge temperatuurverwarming. Bij gebruik van de kerk kan die snel opgewarmd worden. Er is vloerverwarming (gevoed door de warmtepomp in kerkhörn) aangelegd in het middengedeelte omdat dit de plek is waar groepen worden ontvangen.

leerlingen van OBS Garmerwolde vereeuwigen in de kerk hun naam op de pas gegoten vloer waaronder vloerverwarming is aangelegd.

Verder zijn er al vanouds radiatoren en buisverwarming. De bestaande gasgestookte cv-ketel houden we aan totdat er een goed alternatief is.

buisverwarming in de kerk

Op dit moment is een hoge temperatuur warmtepomp geen optie vanwege de CO2-uitstoot. Als een dergelijke warmtepomp op de markt komt met een hoger rendement dan bekijken we het opnieuw. Of als op enig moment de elektriciteitsproductie van het openbare net wezenlijk duurzamer is, dan kunnen we daar gebruik van maken. 

Uiteraard willen we inzicht hebben in alle gerealiseerde prestaties op het gebied van duurzaamheid. We willen monitoren. Daarvoor moet een aantal nutsmeters nauwkeurig de opgenomen en afgegeven energie per installatie onderdeel meten. De opgenomen hoeveelheid aardgas en elektrische energie bijvoorbeeld, of de terug geleverde energie van de zonnepanelen.

zonnepanelen op dak kerkhörn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s