Tiltsensoren in Zeerijp

Je zou de witte kast makkelijk voor een warmtepomp kunnen verslijten; het is echter een datacommunicatiekast. Er zijn door Fugro ook elektrische voeding, een weerstation …

en op maaiveldhoogte kastjes met trillingssensoren aangebracht.

En dit alles in, aan, en bij de kerktoren van Zeerijp. Waarom? Heel kort gezegd omdat wij het vergaren van kennis in het bevingsdossier van groot belang achten en daarom meewerken aan een daarop gericht pilot programma. Wat meer specifiek: De NCG (Nationaal Coõrdinator Groningen) voert een pilot uit om door middel van metingen te onderzoeken welke meerwaarde tiltsensoren hebben om de relatie tussen mijnbouwactiviteiten en schade in beeld te brengen.

3D scan binnenzijde van de toren Zeerijp

Deze tiltsensoren kunnen heel nauwkeurig kleine veranderingen in scheefstand meten.  Ze zijn in het hele bevingsgebied in Groningen op verschillende type gebouwen geplaatst: Representatieve gebouwen in de regio die schade hebben opgelopen.

schade aan de toren van Zeerijp

De schade moet goed zichtbaar zijn en metingen praktisch uitvoerbaar. Enfin, de toren van Zeerijp is een van de gebouwen omdat die voldoet aan de gestelde selectieafwegingen. Zo vertegenwoordigt de toren andere stevige, massieve, en compacte (woorden van de NCG) gebouwen.

massieve en compacte toren. foto: Duncan Wijting

Het komt niet zo maar uit de lucht vallen: In het aardbevingsgebied leeft al enkele jaren de wens om een proef met tiltsensoren uit te laten voeren. Het project zal zo’n twee jaar in beslag nemen en zolang blijft de apparatuur er ook. Gedurende die tijd zal met verschillende apparatuur scheefstand en trilling worden gemeten. Maar ook de waterhuishouding en bodemopbouw, en, niet onbelangrijk, het klimaat. Dan moet de toegevoegde waarde van tiltsensoren ten opzichte van bestaande metingen duidelijk zijn.
De pilot is dus niet gericht op specifieke bevingsrisico’s in Zeerijp, of al dan niet versterking van kerk en toren; het dient een breder doel.

pijlbuis in de sloot

Uiteraard hebben we alles gecommuniceerd (en blijven dat doen) met de plaatselijke commissie in Zeerijp en begrijpelijk waren er wat zorgen. Want, die moderne apparatuur in de toren en aan de eeuwenoude muur is wel opvallend. Klopt.

Met een bruinrode kleur die past bij de steenkleur hoop ik dat deze zorgen weggenomen zijn.

Van een afstand zie je de apparatuur nauwelijks

Ook wat zorgen over de apparatuur op de grond voor de toren, maar eigenlijk verwacht ik daar geen problemen: het is goed zichtbaar en niet midden op het looppad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s